Cum ar putea Sfintii Parinti sa condamne viitoarele posibile indreptari ale calendarului cand ei insisi l-au indreptat, vazand ca ramane in urma?
Daca in anul 44 i.Hr., cand a fost intocmit calendarul iulian de catre Sosigene din Alexandria, echinoctiul de primavara era la 24 martie, in vremea primului Sinod Ecumenic ajunsese la 21 martie, data la care Sfintii Parinti au si fixat echinoctiul si, dupa echinoctiu, data Sfintelor Pasti. Cu timpul, din punct de vedere astronomic, echinoctiul se petrecea cu o zi mai devreme la fiecare 134 de ani, astfel ca in 1924, echinoctiul a avut loc, practic, pe 8 martie, dar teoretic, conform calendarului, cu 13 zile mai tarziu.
Ce s-a petrecut la Constantinopol? S-a sincronizat calendarul bisericesc cu cel astronomic, echinoctiul fiind readus la data de 21 martie, asa cum stabilisera Sfintii Parinti la Sinodul I Ecumenic.
Inteleg de aici ca Biserica Ortodoxa calculeaza gresit data Pastilor, de vreme ce echinoctiul de primavara nu se petrece pe 21 martie, conform calendarului vechi, ci pe 8 martie, daca intre timp n-o fi ajuns chiar la 7 martie.
Personal, consider ca la mijloc nu e decat reticenta fata de catolici, teama nejustificata ca serbarea Pastilor la aceeasi data cu romano-catolicii ar insemna o apropiere fata de acestia.
|