View Single Post
  #56  
Vechi 04.01.2014, 20:16:59
Banikka Banikka is offline
Banned
 
Data înregistrării: 02.01.2014
Mesaje: 61
Implicit

Citat:
În prealabil postat de laurastifter Vezi mesajul
În primul rând, în privința existenței creștinismului încă din primele 3 secole în spațiul carpato-danubiano-pontic, sunt întru totul de acord cu dvs. Și eu am convingerea că, la noi, credința creștină a fost propovăduită, pentru prima dată, de către Sf. Ap. Andrei și am cunoștință despre mulți dintre martirii care și-au dat viața pentru Hristos aici.
Nu știu ce înțelegi tu prin spațiu carpato-danubiano-pontic, însă țin să te asigur că în niciun caz el nu se limitează la nordul Dunării. Spațiul de etnogeneză al poporului traco-rumânesc este bine situat și la sudul Dunării, unde mai erau meglenorumâni, arumâni, macedorumâni, istrorumâni (Istru = Dunărea), chiar până în nordul Elladei, iar azi există spre exemplu rumânii (vlahii) din valea Timocului de la "creștinii" de sârbi care ne batjocoresc în continuare poporul, Biserica și credința pe acele meleaguri românești. Sf Ap Andrei probabil că a propovăduit undeva pe niște teritorii care azi fac parte din statul român, însă că el ar fi propovăduit tracilor de la nord de Dunăre este discutabil.

Citat:
În prealabil postat de laurastifter Vezi mesajul
Prin urmare, să mă ferească Dumnezeu de a denigra Biserica lui Hristos din spațiul românesc!
Să mă ferească și pe mine Dumnezeu să mai văd propaganda și apologetica ecumenistă mizerabilă pe care o faci aici pe forum, sub masca unui membru așa zis ortodox al Bisericii Ortodoxe (și absolventă de facultate). Ar fi foarte indicat măcar să ai un minim bun simț și să devii și tu creștină ortodoxă în adevăratul sens al cuvântului; după aceea vom mai vedea noi cam cum stă treaba cu "dialogul ecumenic" (mai corect numit prozelitismul și agresiunea ecumeniștilor împotriva Ortodoxiei).

Citat:
În prealabil postat de laurastifter Vezi mesajul
Poporul român s-a născut creștin, credința creștină având o importanță fundamentală în etnogeneza românească, alături de factorul etnic (substrat geto-dac, strat latin și adstrat slav).
Așa zisul (sub)strat geto-dac de care ai fost învățată la școală trebuie de fapt mai corect numit (SUB)STRATUL TRACIC, și asta pentru că geții și dacii nu erau singurii traci de la nord și sud de Dunăre. Existau mai multe seminții sau triburi, sau în sfârșit ce formă de organizare or fi avut, de TRACI care stau la baza poporului traco-rumânesc, dacii fiind în general tracii din zona Banatului până înspre Hunedoara, Orăștie etc (unde există și complexul de cetăți dacice și ansamblul de la Sarmizegetusa).

Cel mai probabil s-a ajuns la "identificarea" tracilor de la nord de Dunăre prin termenii de daci, geți sau geto-daci pentru că dacii, geții sau geto-dacii s-ar fi impus cumva în fața altor seminții trace la nord de Dunăre și astfel cumva le-ar fi impus în conștiința istorică (nu știm dacă s-a întâmplat și în realitate) denumirea de daci. De aici vine și folosirea îndeobște a termenilor "daci", "Dacia", și probabil și pentru că în izvoare antice (mi se pare la Herodot) dacii sunt numiți cei mai viteji și mai drepți dintre traci, tracii fiind considerați cu câteva secole înainte de Hristos ca fiind cel mai numeros popor cunoscut după cel al inzilor, tot după izvoare antice.

Limitarea așa zisului substrat, DE FAPT ESTE VORBA DE UN STRAT ÎN TOATĂ PUTEREA CUVÂNTULUI, STRATUL TRACIC, doar la geto-daci, sau mai rău doar la daci, este o lucrătură antiromânească a unor servicii secrete și puteri străine antiromânești (în special a NKDV-ului sau KGB-ului sovietic, dar nu numai) care vor să smintească pe români cu privire la adevărata lor istorie, cu scopurile clare de a împiedica românii și România la revendicări și pretenții teritoriale (inclusiv în ceea ce privește Rep. Moldova) precum și de a crea o cunoaștere a unei istorii false, asta fiind una dintre metodele de a submina o țară, un stat, un popor prin sabotarea adevăratei istorii a identității sale.

Citat:
În prealabil postat de laurastifter Vezi mesajul
Da, acum Patriarhia BOR este ÎNTRU TOTUL LEGITIMĂ, dar tocmai pentru că, la momentul istoric pe care-l trăim, este consecventă credinței. Acum evident că e legitimă și parte a Bisericii universale Patriarhia noastră, slavă Domnului!
Ai poziții în mod evident greșite. Biserica Ortodoxă din spațiul traco-românesc a fost întotdeauna legitimă, ea nu este doar acum. Ceea ce eu am vrut să accentuez în postarea anterioară era faptul că Patriarhia Ortodoxă (oricum s-ar numi ea, chiar și cea bizantină) din spațiul românesc este singura legitimă, iar acum și la nivelul de patriarhie sau biserică autocefală, în sensul că Biserica Ortodoxă reprezintă singura moștenitoare și succesoare legitimă din România a Bisericii Creștine întemeiate de Iisus Hristos. Toate celelate organizații "ecleziale" sunt ilegitime și, în ciuda unor aspecte pozitive chiar față de ortodocși, ei nu reprezintă legitim, autentic și adevărat Biserica lui Hristos, ci sunt niște organizații schismatice și eretice care s-au rupt din voia lor din Biserica Ortodoxă. Acesta este sensul afirmațiilor făcute mai sus.

Cât privește felul în care BOR a fost și este cu adevărat consecventă întregii deplinătăți a creștinismului, dă-mi voie să nu polemizez pe această temă și să îți demonstrez că lucrurile nu stau chiar așa cum le place unora să creadă și cum le place să îi facă și pe alții să creadă. Dar pentru astfel de discuții, mai ales în public, e nevoie de onestitate, aspect care în aceste chestiuni este extrem de deficitar, ba aș spune chiar dimpotrivă. Însă, spre deosebire de ce cred unii la vremurile recente, va veni o zi în viitor, ziua Domnului, în care se va scrie o istorie mai aproape de adevăr, așa cum place lui Dumnezeu, despre "consecvența" creștinătății în anumite perioade istorice la BOR sau la o bună parte dintre așa zișii "ortodocși".

Citat:
În prealabil postat de laurastifter Vezi mesajul
Dacă, în viitor, situația s-ar schimba în sens negativ (Doamne ferește!), atunci nu ar mai reprezenta credința și nu ar mai fi parte a Bisericii universale.
Văzând felul în care, aproape ca un papistaș ori protestant, accentuezi atât de mult termenul "credință", țin să te asigur că e foarte multă cunoaștere în creștinism, nu doar credință. De aceea este indicat să nu suprasolicităm termenul "credință", mai ales când se vorbește, poate nu cât ar trebui, despre cunoașterea lui Dumnezeu, gnoseologie teologică și altele.

Last edited by Banikka; 05.01.2014 at 06:08:57.
Reply With Quote