Citat:
În prealabil postat de Fani71
Facerea povesteste istoria creatiei din punct de vedere al pamantului, punctul de vedere care il intereseaza pe om; da, geocentric, insa nu ca model astronomic, ci geocentric dpdv teologic, ca sa zic asa (omul este in centrul creatiei nu dpdv fizic)
|
Interpretarea dumneavoastră nu este foarte corectă, după cum am argumentat în postările anterioare. Nu mă apuc acum să mai repet ce am spus deja în postarea #93.
Poate exista și o interpretare de genul celei de care vorbiți, și mă gândesc că spre exemplu geocentrismul teologic ar putea consta în aceea că raționalitatea soarelui, lunii, stelelor este subordonată rațiunii de a fi a omului, sau altfel spus având în vedere centralitatea omului ca și coroană a creației și pământul, el este "centrul" în sensul că rațiunea de a fi a sorelui, lunii, stelelor este de a sluji omul și pământul. Dar asta este o interpretare ad-hoc la care m-am gândit acum, și nu anulează o anume variantă de geocentrism fizic după cum se poate vedea foarte clar din textele biblice.
Citat:
Cand a fost scrisa, Facerea punea accent pe faptul ca stelele si soarele nu sunt zeitati, de aceea auorul (inspirat de Dumnezeu, dupa noi) a spus clar ca au fost facute 'mai tarziu'
|
Ăsta nu este argument. Și nici justificare.
Citat:
Si cand Facerea spune 'stele' asta inseamna tot ce straluceste acolo pe cer, deci si planetele; nu face deosebirea intre 'stele' si 'planete' in sens modern. Nu este important pentru mesajul Facerii aceasta informatie.
|
Încă o dată repet, textul biblic nu vorbește despre alte planete, ci de stele. Steaua e stea. Prin urmare, dacă textul nu vorbește despre alte planete, nu știa Dumnezeu revelatorul despre alte planete, sau nu cumva autorii textului nu știau despre alte planete, însă s-au gândit totuși să pună textul pe seama revelației divine, probabil negândindu-se și neașteptându-se ca istoria și a societății și a cunoașterii să ia o turnură la care ei nu se așteptau, pe care nu au prevăzut-o?
Altă chestiune fundamentală este ce fel de, câtă autoritate mai pretind acei autori și în fața cui? Și evident ne putem gândi și alți autori și redactori de texte sacre, mai vechi sau mai noi, precum și la alți oameni ai templelor, așa cum au existat destui pe la templul din Ierusalim și prin siangogi care s-au folosit de texte geocentriste din VT.