View Single Post
Vechi 30.12.2007, 21:29:22
aminadab aminadab is offline
Junior Member

Data înregistrării: 29.12.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ispita_ta
aminadab, in 1926 si 1929 BOR a serbat impreuna cu fratii lor catolici fara sa tina cont de canoane...

o simpla intrebare am: a fost sau nu canonica asa-zisa indreptare a calendarului? si as vrea sa explicitezi...
Care canoane?! Nu cunosc canoane care interzic Bisericii ortodoxe sa praznuiasca vreo sarbatoare in aceeasi zi cu catolicii. Cine stie astfel de canoane, sa-mi spuna si mie...
Indreptarea calendarului a fost canonica, de vreme ce echinoctiul de primavara nu mai cadea - conform calendarului - in ziua hotarata de Sfintii parinti (21 martie) ci cu 13 zile mai devreme. Astazi, Biserica ortodoxa, din pacate, nu respecta hotararea Sinodului I Ecumenic de a calcula data Pastelui tinand cont de echinoctiul de primavara; dimpotriva, daca ne uitam la romano-catolici, acestia respecta intru totul hotararea Sfintilor parinti.
Ramanerea in urma a calendarului a fost o problema pe care Biserica a semnalat-o de-a lungul timpului (vezi Pidalionul de la Neamt), iar indreptarea lui a insemnat revenirea la hotararea sinodala de la Niceea, din 325.
Acum am si eu o intrebare: impotriva a ce lupta stilistii, de vreme ce este evidenta incompatibilitatea dintre calendarul iulian si hotararea Sinodului I cu privire la data Pastelui?
Sa ma iertati, dar eu nu vad in miscarea stilista decat o repulsie fata de catolicism.