View Single Post
Vechi 06.01.2014, 23:51:34
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Daca l-ai putea citi in original si ar cadea si toti de acord asupra modului in care trebuie traduse niste cuvinte cheie de acolo ar fi minunat.
Nu stiu destula ebraica ca sa inteleg originalul, dar uite, pentru cine intelege franceza, traducerea lui Chouraqui (care a incercat sa faca o traducere cat mai aproape de original in franceza, suna ca o traduce einterlineara):

12. Alors Iehoshoua‘ parle à IHVH-Adonaï, le jour où IHVH-Adonaï donne l’Emori

en face des Benéi Israël, aux yeux d’Israël, et dit:

« Soleil à Guib‘ôn, éternise-toi, lune dans la vallée d’Ayalôn ! »

13. Le soleil s’éternise et la lune s’arrête,

jusqu’à ce que la nation de ses ennemis se venge.

N’est-ce pas écrit dans l’acte du Droiturier ?

Le soleil se tient à mi-ciels,

il ne s’empresse pas de décliner, presque un jour entier.

14. Il n’a jamais été de jour semblable, ni avant ni après lui,

où IHVH-Adonaï ait entendu la voix d’un homme:

oui, IHVH-Adonaï guerroyait pour Israël.

Oricum, din asta nu reiese ca, din perspectiva 'absoluta', soarele neaparat se invarte in jurul pamantului. Reiese ca s-a facut un fel de stop cadru :-)
Oare s-o fi oprit timpul, sau pamantul din miscare? Sau si soarele si pamantul? Sau cine stie?

O observatie: Nici daca Dumnezeu ar fi tinut seama atunci de modelul cosmologic stiintific actual, nu ajungea, pentru ca ar fi trebuit sa dea o ecuatie matematica complexa cine trebuie sa se opreasca in ce fe ca sa se vada de pe pamant ca soarele si luna sa ramana nemiscate - sau sunt eu prea nula la astronomie? :-)

Pur si simplu, este vorba de o minune inexplicabila dpdv stiintific, ca tocmai asta este o minune - ceva ce depaseste legile naturii, nu?

(scuze, vad ca diacrtiticele apar aiurea)