Citat:
În prealabil postat de sophia
Uite Lucian, eu nu vreau sa stau in polemica acum cu tine.
|
Nu ma intereseaza o disputa personala asa ca am sa ma refer strict la cele sustinute si la felul in care se raporteaza la invatatura Bisericii.
Tu ai ceva personal cu mine probabil si atunci vei incerca mereu sa ma ataci. [/quote]
Nu am nimic personal, dar am o problema cu felul in care intelegi tu credinta si de aceea mi se pare normal sa raspund cand tu afirmi ceva si care pentru cine nu stie poate fi luat de bun daca nu ti se raspunde.
Citat:
1. Da, eu asa afirm cu tarie.
Numai oameni care au studiat (preoti, teologi, profesori de teologie etc.)) sau practica credinta (monahi) pot sa-si dea cu parere in ale credintei si mai ales sa invete pe altii.
|
Nu, nu poate sa isi dea nimeni cu parerea in materie de invatatura de credinta. Dar poate oricine sa marturiseasca in conformitate cu invataturile Bisericii.
Citat:
Tu ai ascultat la Sf. Evanghelie cat de greu pricepeau si apostolii invatatura Lui? Pentru ca nu este omeneasca.
|
Tocmai de aia nu interpretam Sf Scriptura fiecare dupa capul nostru Biserica are rol de normator.
Citat:
2. Si tu spui mereu de invatatura Bisericii si invataturile lui Hristos.
Totusi te rog sa-mi explici de ce esti tu convins ca eu spun numai tampenii si tu spui corect?
|
Ti-am raspuns si mai devreme. Atat timp cat tu spui “eu cred ca” nu poti fi pe aceeasi “lungime de unda cu invatatura Bisericii decat din intamplare. In schimb eu atunci cand spun “Biserica invata” nu imi spun parerea mea, ci ceea ce marturiseste Biserica.
Nu cred ca are rost o discutie filosofica de genul “De unde stii tu care este invatatura Bisericii si care sunt sursele tala”, dar daca vrei, punctual pe orice chestie de invatatura atunci cand contesti ce zic eu pot sa iti aduc dovezi. Dar ca sa fim corecti si impartiali asta ar trebui sa faci si tu.
Citat:
Mai este o problema: s-ar putea ca noi doi, si si altii de aici de pe forum sa venim de fapt cu ceea ce aflam din cartile citite (fiecare citeste alti autori), cu cele spuse de preotul nostru, cu ele intelese de noi insine.
Si s-ar putea ca acestea sa se bata cap in cap.
|
Invatatura Bisericii este statornicita la Sinoadele Ecumenice si nu este interpretabila in functie de autor. Si nici de parerea personala a unui preot.
Citat:
Eu in general nu sunt sigura in credinta. Eu nu pot avea tupeul sa-i spun asa, ca eu stiu ceva ca lumea in credinta si sa vin aici sa invat lumea. Si nimeni n-ar trebui sa faca asta.
|
Citat:
Eu nu afirm nimic fara sa fiu sigura.
|
Nu cred ca am nimic de comentat. Cred ca afirmatiile vorbesc de la sine.
Citat:
3. Si eu ma bazez tot pe cele ce spune Biserica, pe ceea ce am citit.
Dar mai este ceva. Eu am mare incredere in cele spuse direct de Iisus.
|
Ai spus in postarile anterioare doua lucruri:
1. Ca nu inteleg comparatia cu protestanti. Iti raspunzi singura. Asta este asemanarea. Asta fac ei. Se considera capabili si in masura fiecare dintre ei sa interpreteze cuvantul Mantuitorului. Si asa au ajuns zeci de mii de secte.
2. M-ai intrebat ce ma face sa fiu sigur ca am dreptate. Si ti-am zis ca nu eu am dreptate ci ca eu ma bazez pe invataturile Bisericii si pe interpretarea Bisericii asupra Sf Scripturi. Din postarea ta reiese clar faptul ca te bazezi pe propria interpretare, cu atat mai mult cu cat ai afirmat importanta discutiilor cu oamenii in detrimentul slujbelor.
Citat:
Fiindca de multe ori nu se potrivesc, pur si simplu.
|
Da exemple unde Biserica se contrazice. De fapt unul singur este suficient.
Si in plus, daca te declari ortodoxa ar trebui sa stii ca nu exista jumatati de masura. Nu poti sa crezi pe jumatate ca Biserica are dreptate. Daca nu are dreptate, fiecare este de capul lui. Mai mult Dumnezeu este imperfect daca nu se pastreaza de catre Biserica toata invatatura corect si complet, adica omul cu are stabilita o singura Cale sigura spre manture.
Citat:
Adevarul nu-l stie nimeni. Numai Domnul Iisus Hristos.
|
Si Biserica.
Citat:
4. Uite, legat de Moliftele Sf. Vasile stam si ne polemizam pe acest fir. Nu stiu de ce. Ba da, stiu ceva. pentru ca sunt idei diferite. De la preoti, de la ierarhii. Iar noi le purtam aici si le comparam.
|
Nu exista pareri diferite. Exista o pozitie a Sf Sinod argumentata si datul cu parerea al altora. In plus am mai explicat ca este vorba doar despre o indrumare si are rol administrativ, nu caracter de dogma.
Citat:
Daca preotul tau nu citeste molftele, este una. Tu il sustii pe el de fapt. Ca nu stii nu tu adevarul.
|
Eu un sustin parerile personale si mai ales pe unele fara fundament. Nu a adus nici un sustinator al savarsirii Molitfelor pe 1 ianuarie un argument valid in sustinerea acestei practici obligatorii. Daca da, da un singur exemplu care sa stea in picioare si sa nu fi fost demontat deja de comunicatul Sf Sinod.
Citat:
De ce te opui tu acum la faptul ca alti preoti le citesc si ne spun noua anumite lucruri?
Si de ce spui ca nu este corect. Cand generatii intregi asa au trait, cu ele?
Care este de fapt problema ta aici? Ce nu-ti convine.
|
Ti-am explicat, dar nu vrei sa accepti sau sa intelegi. Molitfele nu se fac de dragul de a se face, nici nu se fac in cinstea Sf Vasile, nici in baza unei traditii, ci pentru o nevoie concreta si cu o prealabila pregatire care in cele mai multe cazuri nu exista.
Citat:
Moliftele se citesc pe 1 ianuarie. Punct. Si tot pe 1 ianuarie serbam si pe Sfantul Vasile.
Si nu, nu este adevart. Nu se fac atunci cand oamenii au nevoie.
Se fac atunci cand a stabilit Biserica: pe 1 ianuarie, la slujbele de Maslu.
In general nu prea se face ce au nevoie oamenii in biserica. Nu este oranduit asa.
Exceptie fac spovedaniile si anumite rugaciuni speciale pe care le citeste preotul dupa slujba oamenilor, la cerere.
|
Tu ai inteles care a fost comunicatul Sf Sinod? Atunci in baza a ce afirmi ca asa a hotarat Biserica. Biserica a hotarat ca se fac la nevoie.
Atunci cand sustii ca nu se fac la nevoile oamenilor vorbesti in necunostinta de cauza. Ai fost tu la preot si i-ai spus ca ai nevoie (si aici vorbim de posedari) si preotul a spus ca nu? Atunci despre ce vorbim?
Citat:
Tu ai auzit aceste molifte in alte zile, asa la intamplare? Poate ca la biserica ta asa s-o face. Eu nu contest asta.
|
Aici nu este vorba despre cum si ce a auzit fiecare. Inca o data, de asta contest ce spui tu, pentru ca te bazezi pe “barfe”. E o forma de barfa.
Citat:
Tu insa contesti ceea ce fac si spun alti preoti. Pe ce baza?
|
Pe indrumarea Sf Sinod. Preotii care procedeaza altfel pe ce se bazeaza? Am sa ma hazardez si am sa imi dau cu parerea: pe parerea si presiunea oamenilor. Si din cauza asta procedeaza gresit.
Si aici stiu exemple in care se intampla asa, doar ca pe alte practici, nu neaparat la Molitfe. Altfel zic nici in cazul asta parerea mea nu se bazeaza pe ce am visat noaptea.
Citat:
:
Tu spui ca sunt rugaciuni de exorcizare si asta este scopul moliftelor si ajutorul lor?
Asa crezi si simti tu? Ce intelegi tu prin exorcizare?
Uite eu ma duc sa le ascult din alt motiv: pentru a alunga raul de la mine. Pentru a alunga influente nefaste. Pentru a-mi da putere.
|
Tu alungi raul din tine? Uite asta e dovada ca nu ai inteles slujba in cauza. Iti traduc ce zici: te folosesti de cuvintele rugaciunii pentru automotivare.
Si despre ce putere este vorba?
Citat:
Si in calendar scrie ca pe 1 ianuarie este Sf. Vasile. Iar Moliftele le-a scris el.
Preotul asa ne-a spus, ne vorbeste la predica despre Sf. Vasile si nu altceva.
Este si liturghia Sf. Vasile in acea zi.
|
Si care este legatura cu obligativitatea citirii Molitfelor pe 1 ianuarie?
Citat:
Exorcizare eu stiu ca inseamna sa scoti demonii din cineva. Dar nu-mi este clar si nu discut subiectul. Este mult prea controversat.
|
Nu, nu este conroversat. Exact asta inseamna. De data asta ti-ai dat cu parerea si ai avut dreptate.
Citat:
5. Totusi nu ai explicat legatura dintre ajunat si molifte. Repet, nu este acelasi lucru a posti/ajuna pentru a primi sangele si trupul Domnului, cu a o face pentru a asculta niste rugaciuni.
Preotii da, au poate nevoie de post si ajunat in mai multe situatii. Dar nu stiu exact.
|
Mantuitorul spune ca diavolul poate fi alungat doar cu post si rugaciune. Cum postul lipseste si scopul rugaciunii este chiar alungarea diavolilor, crezi ca “reteta” este completa?
Citat:
Revelionul si Craciunul sunt sarbatori speciale si nu presupun numai mancat, ci si petrecut timpul cu familia, prietenii ( de revelion), cu ascultat muzica, glume, deci si un pic de voie buna. In fine sarbatori.
|
Cum ai ajuns tu la concluzia ca asta presupune Craciunul: ascultat de muzica, glume si voie buna? Confunzi practica cu invatatura. Si cum ai pus semnul de egal intre Revelionul si Craciunul? Ce legatura are revelionul cu cele duhovnicesti?
Citat:
Si tu spui (si nu numai tu), ca poti face asta pana la miezul noptii si apoi a doua zi sa te impartasesti. Si unde este pregatirea spirituala, sufleteasca?
|
Te rog spune-mi unde am spus eu asta. Vreau citat.