View Single Post
Vechi 16.01.2014, 00:27:25
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mosh-Neagu Vezi mesajul
Un frate îl întrebă pe avva Pimen:
– Am făcut păcat mare și vreau să mă pocăiesc trei ani.
– E mult.
– Dar până-ntr-un an?
– E mult.
Cei de față ziseră:
– Până în patruzeci de zile?
– E mult. Apoi adăugă: eu așa spun, dacă din toată inima se pocăiește omul, și nu păcătuiește mai departe, și în trei zile îl primește Dumnezeu.

A mai spus avva Pimen: nu locui în locul unde-i vezi pe unii că au pizmă pe tine, fiindcă nu înaintezi.

A mai zis: este câte un om care pare că tace, dar inima lui îi osândește pe alții; unul ca acesta vorbește neîncetat; și este câte unul care de dimineața până seara vorbește, și rămâne tăcut, adică nu vorbește nimic fără folos.

L-a întrebat un frate pe avva Pimen:
– Dacă văd ceva, ești de părere să spun altora?
– E scris „cine răspunde înainte de a asculta cuvântul, nechibzuință îi e, și defăimare“. Dacă ești întrebat, spune, dacă nu, taci.

L-a întrebat un frate pe avva Pimen:
– Dacă-i dau fratelui meu puțină pâine sau altceva, demonii pângăresc fapta, ca și cum ar veni din plăcere omenească.
– Și dacă vine din plăcere omenească, noi trebuie totuși să-i dăm cele trebuincioase fratelui.
Și i-a spus pilda aceasta:
– Doi plugari locuiau în același sat, iar unul dintre ei, semănând, a treierat puține (roade) și cu neghină, pe când celălalt, neîngrijindu-se să semene, n-a secerat nimic-nimic. Dacă vine foamete, care din cei doi va trăi?
– Cel care a treierat puține roade, și cu neghină.
– Așa și noi, să semănăm câte puțin, fie și cu neghină, ca să nu murim de foame.

Un frate l-a întrebat pe avva Pimen:
– Mi-a rămas o moștenire; ce să fac cu ea?
– Du-te și peste trei zile vino, că o să-ți spun.
El veni, cum îi hotărâse bătrânul, care îi spuse:
– Ce să-ți spun, frate? Dacă-ți spun „dă-o la biserică“, acolo se fac ospețe. Dacă-ți spun „dă-o neamurilor tale“, atunci n-ai răsplată. Dacă-ți spun „dă-o săracilor“, ești fără grijă. Deci fă ce vrei, nu e treaba mea.

Eu mai inteleg asta si sub alta forma: "Dă din ce ai mai scump si nu din ce-ti prisoseste. Ca daca duci la biserica din ce ai mai scump, dar celor saraci nu faci milostenie pretextand ca nu ai, desi daca ti-ar cere Biserica... ai gasi, inseamna ca esti fatarnic, fiindca vrei sa-i slujesti Bisericii, dar Il neglijezi pe Hristos!
Cita frumusete divina adunata in citeva cuvinte !
Si ce invataturi si sfaturi de aur pe care daca nu le citesti si nu le recitesti toata viata (cititul la Psaltire si la Pateric... invatatul acestora pe de rost, sunt mintuitoare ele singure ! Adica fara alte canoane si ascultari marete !) nu ai de unde sa gasesti raspunsul cel bun atunci cind Domnul ne va cerceta exact cu aceleasi nevoi pt. care au fost facute aceste raspunsuri !

Extrem de frumos !

Last edited by zaharia_2009; 16.01.2014 at 00:42:59.
Reply With Quote