View Single Post
Vechi 20.01.2014, 21:15:21
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

Este bine ca icoanele pe care le punem în chilie și sfinții pe care îi chemăm să aibă legătură cu viața noastră: vreo întâmplare, vreo boală, vreo iluminare, vreo amintire vie, vreo trăire lăuntrică sau exterioară, sufletească sau trupească, să ne fi legat de ei. Dacă nu avem așa ceva, cel puțin s-o dorim. E și asta ceva și se poate să ne dea ceva. Port, de exemplu, numele Sfântului Nicodim. Sfântul Nicodim nu-mi vorbește, dar este Sfântul meu. O să-l chem, o să-l pun în chilie la mine. Îl citesc pe Sfântul Grigorie Teologul, pe Sfântul Grigorie Palama și mă impresionează. Îl citesc pe Marele Vasilie si îmi vorbește. Pe acești sfinți îi voi chema la mine în chilie și-i voi lăsa să vorbească neîncetat în sufletul meu.
După ce-i chem pe sfinți, îi pun pe fiecare la locul său. Aici, sfântul pe care-l iubesc cel mai mult, acolo, sfântul pe care-mi place să-l văd mai des cu ochii sufletului sau ai trupului meu. În fața mea, pe cel care am experiența că îmi dă tot ce-i cer, așadar și acum, dacă-i cer ceva, îmi va da. Dacă astăzi mă simt greoi, dacă văd cerul întunecat, știu din experiență că acest sfânt mă va ajuta. Și, într-adevăr, dacă găsim "butonul" unui sfânt, ne încredințăm că sfântul ni le rezolvă pe toate, ne introduce în viața sa și intră și înlăuntrul nostru. Fiecare sfânt poate să aibă ceva să ne dea. Dacă cineva este sărac în viața sa, adică cu minte puțină, va avea puțini sfinți. Altul poate să aibă mulți sau să ia câți vrea. Ajunge să știe să încheie legături cu sfinții citindu-le și recitindu-le viața.
(Arhimandrit Emilianos Simonepetritul, Cuvânt despre ascultare și priveghere, Editura Sf. Nectarie, pp. 66-67)