Subiect: Cartea lui Enoch
View Single Post
Vechi 24.01.2014, 19:20:31
Claudiu_FT Claudiu_FT is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.09.2011
Implicit Deci?

Am citit si eu recent "Cartea lui Enoh". Cateva intrebari:

1. Biserica Ortodoxa interzice sau reneaga scrierile apocrife? Din cate stiu eu, scrierile apocrife nu sunt recomandate deoarece te pot indeparta de la esenta trairii crestine, iar cei mai putin intelepti pot sa ajunga intr-o extrema mistica si risca sa cada in erezie.

2. Este Enoh un prooroc recunoscut de Biserica Ortodoxa? (alaturi de ceilalti patriarhi si prooroci din V.T)

Sunt unele lucruri care mi s-au parut foarte intrigante, in rest mi se pare ca totul e cam in acelasi ton cu profetiile V.T:

1. Imperecherea ingerilor cu fiicele oamenilor. Adica, ingerii sunt duhuri si nu pot lua trup si atunci ramane doar varianta ispitirii. Nu stiu daca se interpreteaza literal sau simbolic aici. (Desigur, sunt doar curiozitati optionale pentru mine, insa poate vine cine cu o lamurire a unui Sf. Parinte, daca exista.)

2. Descoperirile facute oamenilor de catre ingerii cazuti. Demult m-am intrebat de ce progresul din ultimele secole a adus atatea beneficii omului insa l-a indepartat spiritual de Dumnezeu. Cand analizez rational prezentul, vad multe lucruri bune dar undeva in cuget simt ca are doua taisuri. Gen, sa zic asa in gluma: (avem frigiderul, dar avem si bomba atomica). Sa fie totul bine planuit de catre ispititor incat a reusit sa puna lucrurile intr-o lumina asa de buna incat sa nu mai avem discernamant? (pana si cei alesi sa nu mai vada asta sau sa renege unele lucruri care ii revolta si pe cei credinciosi). Si ca sa continui paranteza: uneori simt ca raul a ajuns (si evolueaza) sa aiba o finete atat de adanca incat prea putini vor mai avea harul de a-l (pre)vedea.

P.S: Am devenit foarte pesimist dupa ACEASTA lectura in care sunt evidentiate pedepsele lui Dumnezeu. Insa, din fericire, urmatoarea carte care am ales-o a fost "Serghei Bukov - Lumina neinserata"; o sa incerc sa citez (aprox.) din memorie: "Pacatele noastre sunt doar o picatura in oceanul milostivirii lui Dumnezeu" si (aici improvizez un pic, nu imi amintesc exact): "Doar Sfintii au focul aprins nestavilit, noi cei mai putin credinciosi suntem ca o flacara plapanda in bataia vantului. Va trebui sa luptam toata viata sa o tinem vie caci ne gura necredintei abia asteapta sa o inghita. (imi cer scuze daca m-am indepartat prea tare de text).

Doamne ajuta!