Sa nu uitam...
Problema e mult mai complicata de atat. Eu am observat doua aspecte pe care nu le inteleg si nu stiu cum ar trebui abordate.
In Romania din cate imi aduc eu aminte (dar s-ar putea sa gresesc) sunt 18 culte religioase recunoscute oficial si TOATE primesc bani de la buget. Ortodocsii, catolicii, protestantii, evreii, musulmanii... -daca e cult religios recunoscut oficial are dreptul la sustinere financiara de la buget . E normal pana la urma. La fel cum e normal ca daca BOR nu mai primeste bani, nici celelalte sa nu mai primeasca. Unele s-ar putea sustine financiar din donatiile enoriasilor, altele nu... Ce facem, lasam sinagoga sa se darame fiindca in oras nu au mai ramas decat 20 de evrei si ei nu pot sa isi permita sa o renoveze? Dar cei 20 nu au dreptul sa isi practice religia recunoscuta oficial?
O alta problema este ca desi in Romania per total majoritatea locuitorilor sunt ortodocsii, sunt zone unde situatia sta diferit. In zonele unde etnicii maghiari sunt majoritari e clar ca protestatii sunt mai multi ca ortodocsii. Totusi daca te plimbi pe acolo o sa vezi ca densitatea bisericilor ortodoxe e la fel de mare acolo ca si in zonele majoritar ortodoxe. Nu ar trebui sa fie mai multe biserici protestante acolo?