View Single Post
Vechi 26.01.2014, 00:51:52
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Serios, despre ce vorbesti?
Sper ca nu faci referiri la cazuri de genul saccsiv,apolo,antonia, etc. ca este evident zic eu, mai ales pentru cineva ca tine, ca nu sunt reprezentante pentru ortodoxie.
Nu vorbeam de cei care se declara papi ei insisi si stiu mai bine decat toti, de exemplu, ca cipurile sunt de la necuratul sau ca noul calendar asisderea (daca la ei te refereai), si de fenomenul 'parintele cutare a zis'-asa este punct (desi nu stiu daca chiar nu este repreezentativ acest fenomen pentru ortodoxia actuala).
Vorbeam de organizarea Bisericii in practica.
De exemplu
1) Faptul ca un patriarh (care de fapt este doar primul intre egali intr-o regiune mai vasta) se amesteca si hotaraste in dioceza unui alt episcop, care practic este sub el (ca si cum patriarhul ar fi papa), si la modul in care un sinod al unei Bisreici patriarhale devine un fel de paralel al consiliului de cardinali.
2) Si de felul aberant in care este organizata asazisa diaspora ortodoxa, fiecare depinzand de asazisa biserica mama. Astfel incat se ajunge la situatia nu numai necanonica, dar chiar ne-ecleziala (care contrazice principiile ecleziologiei) de a avea mai multi episcopi in acelasi loc, dupa criterii nationale. (romanii tin de roman, rusii de rus, bulgarii de bulgar etc)
Pe voi in Romania sigur asta va preocupa mai putin. Pe noi aici ne preocupa acut. (Cel putin, pe unii dintre noi)

Cat despre faptul ca rusii (Patriarhatul de Moscova) primesc la ortodoxie convertitii catolici fara mirngere, poti sa te informezi si tu, nu am scos-o de nicaieri in mod special, este un fapt. (La cei protestanti li se face mirungerea - poate nu am precizat adineauri.)
Tu de cate cazuri de convertiti (de multe neamuri si la toate bisericile ortodoxe reprezentate pe aici) crezi ca am auzit de 25 de ani de cand stau prin occident si fac parte mai ales din parohii multinationale?
Si cat de mult crezi ca m-a interesat probema, eu insasi fiind casatorita cu un convertit la ortodoxie? (intrebare retorica)