Citat:
În prealabil postat de AlinB
Esti o fetita care se crede inteligenta.
Am fost eu chiar asa criptic in ce am spus?
Nu am afirmat ca TU ai numi pe cineva nebun, ci ca ceea ce TU ceri, nu este posibil fara o doza de nebunie, ignoranta, spune-i cum vrei.
"Pregatirea psihologia" pe care o ceri, este similara cu "innebunirea" si am si explicat si de ce.
Am dat si exemple clare, ajuta-ma te rog sa inteleg cum vezi tu lucrurile, la concret:
Cum as putea sa fiu "ecumenic" cu cel care spune ca icoanele sunt idolatrie si trebuie puse pe foc? Desi si el tipareste imagini religioase, inclusiv cu chipul (zic ei) al Mantuitorului?
Cum as putea fi "ecumenic" cu o episcopesa lesbiana sau cei care o vad ca urmas(a??) a Sfintilor Apostoli?
Cum as putea fi "ecumenic" cu un penticostal pentru care circul cu vorbirea in limbi este pus in seamna "Duhului Sfant"?
Dupa tine este totusi un miracol autentic sau hula la adresa Duhului Sfant?
|
Cred ca iti permiti, Alin, termeni prea duri pentru multi dintre noi, 'Laura este o fetita care se crede desteapta', iar Anca Miha o 'bunicuta frustrata care cauta atentie' - doar doua exemple. Nu este un mod prea crestinesc (fie el si neecumenic) de a dialoga.
Nu stiu daca stii ca
nu toti acestia de care vorbesti fac parte din miscarea ecumenica.
Cei care ard icoanele nu fac parte de exemplu.
Sunt si dintre cellalti destul de multi care sunt antiecumenici, nu stiu daca stii asta.
Dar sigur, sunt si unii din cei de care zici care fac parte, de ex. anglicanii. De altfel nu stiu daca stii ca de cand ei au episcopi femei si homosexuali ortodocsii s-au distantat foarte mult de anglicani in cadrul miscarii ecumenice. De unde inainte era o mare apropiere, s-a produs o mare ruptura.
Nu stiu ce vrea exact sa zica Laura prin unirea de care vorbea.
Daca am inteles bine ce vroia sa spuna, eu nu as fi numit asta unire, ci un anume respect castigat, o anume pace - pace in dialog si cu pastrarea divergentelor, dar si cu recunoasterea punctelor comune. Nu suntem in comuniune, nu avem in multe puncte (uneori esentiale, din pacate) aceeasi credinta, dar nu ne insultam, vorbim civilizat intre noi, recunoastem la ceilalti un anume grad de participare la har (la unii poate mai mare, la altii poate mai mica). Facem impreuna unele lucruri - de ex. actiuni caritative.
Putem sa ne rugam impreuna pana la un punct. Putem de exemplu sa ne rugam cu cuvintele Mantuitorlui (Tatal nostru), sau al psalmilor. Ele sunt comune tuturor.