Citat:
În prealabil postat de Fani71
Imi intorci vorbele sa insemne altceva decat am vrut sa zic.
Nu am zis nicaieri ca ar fi bine sa nu o cinstesti in mod special pe Maica Domnului, asa cum nu o cinstesc protestantii. Faceam doar observatia ca a nu o cinsti, a nu-i adresa rugaciuni (in slujbe) nu este egal cu a profetra invective ala adresa ei.
|
Sa extindem nitel: A nu cinsti pe Iisu Hristos, a nu-i adresa rugaciuni, nu este egal cu a profera invective la adresa lui.
Da, evident, cum nu mi-am dat seama.
De ce sa nu deschidem o linie ecumenica si cu ateii, la o adica?
Citat:
Nu am zis nici ca se intrevede comuniunea euharistica cu ei. Am spus chiar ca pare farte departe (mai ales cu protestantii, dar si cu catolicii).
|
Ai spus ca e
deziderabila.
Ca e imposibil sa ajungi acolo si sa-ti pastrezi si orientarea ortodoxa, eu cred ca e evident, ti-au spus-o si altii.
Citat:
Cand am vorbit despre asta, ma refeream la intrebarea cuiva despre rugaciunea comuna intre crestini (la slujbele 'ecumenice' sau daca ar participa un ortodox la o slujba protestanta). Si ziceam ca poti sa participi in masura in care nu este ceva care contrazice direct invatatura ortodoxa.
|
Dar daca o
contrazice indirect, se poate?
Citat:
Dar sigur, chiar modul de a sluji o contrazice, in mare masura. Asta este o problema, dar dupa parerea mea, poti participa din cand in cand, si te ruga in masura in care poti.
|
Deci tu ortodox, mergi undeva unde stii ca a ta credinta este contrazisa, dar chipurile e bine sa mergi si sa te rogi acolo, ba mai mult, vrei o unitate cu acesti oameni, fara ca ei sa schimbe nimic din felul lor de a fi, mai mult, ai vrea ca ei participe chiar si la masa Euharistica, unde stii tu, cine se impartaseste cu nevrednicie se poate imbolnavi si muri iar ei cu vrednicia nu mai vorbim.. iar asta pentru..?