Citat:
În prealabil postat de fallen
Cred ca aseara am adormit cu gandul la Aura, si la scurt timp m-am trezit gandindu-ma daca moartea e la fel ca somnul; mai exact, daca se intampla si dupa ce mori cum mi se intampla mie in somn: sa adorm cu nadejdea la Dumnezeu, si sa ma trezesc fara ea! Desigur că nu știe nimeni ce se întâmplă în timp ce sau după ce mori, însă dacă e să treci prin aceleasi stadii ca între veghe și somn, de ce te părăsește credința odată cu scaderea nivelului de conștiență??? Să fii pățit și Mantuitorul pe cruce treaba asta, când a strigat "Doamne, de ce mă părăsești?" Teologii spun că moartea presupune și despărțirea de Dzeu, pe care a experimentat-o chiar Însuși Măntuitorul, ba chiar a fost și în iad pt o zi; însă cum a reușit să mai scape de acolo? Prin forțele proprii sau doar prin bunăvoința Tatălui? Oare ispitele și lupta noastră pt a nu rămane în iad nu încetează nici după ce murim, sau din acel moment nu mai putem face nimic???
|
Observ ca s-a renuntat la subiect. Sa vedem, asadar, cum sunt privite visele si chiar somnul din perspectiva crestina si medicala. Cosmarurile pot fi interpretate de religie la fel ca si de psihologie. Depinde de noi la cine alergam mai intai. Daca mergem la preot, ne recomanda sa citim niste rugaciuni, sa avem o atitudine corecta in fata ispitelor si alte leacuri duhovnicesti.
Psihologul prezinta foarte bine cauzele, insa in privinta remediilor, este mai putin eficient.
Sunt presentate in link-ul de mai jos posibile cauze ale cosmarurilor la copii:
- ,,exista conflicte in familie;
- moare un parinte sau o persoana apropiata lui etc.;
- este abuzat fizic sau verbal de colegi, profesori sau alte persoane etc.
De asemenea, situatiile stresante, care consuma psihic copilul, sunt alti factori declansatori ai cosmarurilor. In cazul in care in viata lui se apropie un examen important sau o competitie sportiva ori are pe umeri o presiune din partea parintilor legata de notele de la scoala si invatat, exista riscul sa viseze urat.
Alteori, aparitia cosmarurilor este influentata de informatiile, activitatile sau lucrurile la care este expus. De exemplu, daca cel mic vede un film de groaza, urmareste un documentar tragic sau asista la o stire tulburatoare, exista riscul sa viseze urat in serile urmatoare. "
Sursa:
http://www.copilul.ro/copii-2-3-ani/...ta-a14130.html
Despre terori nocturne se vorbeste in articolul urmator:
http://www.copilul.ro/copii-2-3-ani/...ne-a14129.html
Asadar, daca stapanim emotional situatiile din timpul zilei, putem avea un somn linistit. Sa ne abtinem de la filme de groaza, de la stiri prea tensionate, iar in ispite sa incercam sa-L luam pe Dumnezeu ca aliat. Cu putere, cu adevarat, caci Dumnezeu nu vrea sa fie doar o roata de rezerva in viata noastra. Doamne ajuta.