View Single Post
Vechi 28.01.2014, 23:14:50
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Faptul ca 'cei care au adoptat credinta ecumenista' (desi nu ma simt descrisa de aceasta sintagma) au aceleasi argumente nu este un argument ca se inseala. Si voi, cei care 'ati adoptat cerdinta antiecumenista', aveti fix taman aceleasi argumente mereu. Stiu asta, pentru ca sunt de 5 ani pe forum si am discutat cu ei foarte mult.
Evident ca eu si ceilalti spunem acelasi lucru, pentru ca e invatatura ortodoxa. Am dat si o multime de citate, cei ce sustin credinta ecumenista nu am vazut sa dea vreodata o dovada din invatatura ortoodxa si nici nu au de unde. Pentru ca invataturile acelea sunt in protestantism.
Citat:
Nu ma recunosc absolut de loc in teologia protestanta, si nu vad nici o legatura intre ea si ideile pe care le-am exprimat aici. Ma iau dupa teologi ortodocsi.
Aproape 7 miliarde de oameni sunt convinsi ca ce cred ei este adevarat. Dar pentru marea majoritate nu e asa.
Marea problema e ca cei cu conceptii ecumensite spun ca acea invatatura este cea ortodoxa, nu ceea ce marturisesc sfintii si Biserica.
Am aratat care sunt invataturile protestante. Le reamintesc: prezenta harului in alte culte, o invatatura protestanta. Exista mai multe biserici, la fel. Conteaza doar credinta sau sa creada cineva in Hristos, asemenea. Nu are importanta daca cineva nu are Sfintele Taine (pentru ca la protestanti sunt doar simbolice, conteaza doar credinta), la fel. Nu conteaza catehismul si sfintii, doar ce spun teologii ecumenisti, la fel. In general toate invataturile ecumeniste sunt ale protestantilor liberali.
Arata-mi tu un singur citat in invatatura ortodoxa in care e prezenta o singura idee de tip ecumenist.
Citat:
Sigur ca avem toti ortodocsii aceeasi credinta, dar invatatura despre ea se poate formula in mai multe feluri. Poate exista pluralism de idei in domenii in care Biserica nu a gasit de cuviinta sa dogmatizeze.
Nu, tocmai am spus ca nu avem aceeasi credinta. E pluralism doar pentru cei ce au aceste conceptii, protestante, in ortodoxie arianismul, pelagianismul, Filioque si toate ereziile nu erau pluralism.
In privinta aceasta invatatura e clara, nu exista scuza ca nu s-a dogmatizat, chiar in dialogul cu tine am dat o multime de citate. Eu de cand am intrat pe forum scriu exact impotriva acestor invataturi, nu doar ca nu le am, ma delimitez de ele.
Citat:
Este un fapt ca multi ortodocsi foarte respectabili (am numit deja doi; mai am mmulti pe lista dar i-am numit deocamdata pe doi care sunt foarte respectati inclusiv de antiecumenisti) participa si au participat la intalniri ecumenice inclusiv la rugaciuni comune. Este un fap imposibil de negat.
Poti sa il interpretezi cum vrei, poti s azici ca toti acestia sunt rataciti, dar nu zi ca nu exista, totusi, inseamna sa iti inchizi ochii in fata realitatii.
Daca zici ca au mai gresit si ei, de, atunci da-mi voie si mie sa 'gresesc' gandind ca ei fara sa ma consideri protestanta.
Noi vorbim (sau cel putin eu) de invataturile ecumeniste, nu numai de intlanirile ecumeniste. Si eu am avut dialoguri cu multi eterodocsi, dar pentru a afirma invatatura ortodoxa. Si Apostolii propovaduiau paganilor, dar nu spuneau ca sunt la fel ca si crestinii si si religia lor e buna.
Cu minunile nu am mai avut timp sa-ti raspund, am scris totul clar acolo, trebuie doar sa citesti link-ul. Daca tu ai spune doar ca sunt bune dialogurile cu eterodocsii nu ar fi nicio problema, problema e la invatatura marturisita.
Reply With Quote