View Single Post
Vechi 28.01.2014, 23:38:38
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Exista invataturi eretice, dar nu inseamna ca toata credinta catolica sau nici macar toata credinta protestanta ar fi eretica.
Ce este erezia? O singura invatatura schimbata e erezie. Catolicii nu au doar o erezie, au mai multe. In cazul protestantilor, si mai ales a neoprotestantilor nu mia putem vorbi de erezii, ca ei eu schimbat aproape tot. Cum spunea Parintele Paisie Aghioritul, catolcii au luat mortarul si au lasat doar pietrele, protestantii au luat si pietrele.
Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Recititi un pic felul in care s-a facut schisma. Este acesta un model de smerenie si cautare a adevarului? este mai degraba un model de aroganta, inchidere si prostie (din ambele parti). Daca atunci s-ar fi facut mai multe eforturi sincere de dialog si rugaciune, poate nu s-ar fi ajuns unde s-a ajuns.
Eu am scris multe mesaje despre Schisma. Atunci apusenii au ales sa urmeze un papa franco-german si invatatura lor, rasaritenii au ramas cu Hristos. Fiecare cult are un incepator pe care l-au urmat cei din cultul respectiv, catolicii pe papa (de aceea sunt numiti papisti), luteranii pe Luther, calvinii pe Calvin, etc. Ortodocsii il urmeaza pe Hristos, inca de la inceput.
Schisma efectiva a aparut in 1014, cand papa a spus la Roma Crezul cu Filioque. In 1054 s-a incercat o impacare, dar cererea catolica a fost ascultarea neconditionata de papa si acceptarea Filioque. Nimic nu se intampla fara ingaduinta lui Dumnezeu, Schisma s-a produs pentru ca apusenii se rupsesera de adevar si nu mai puteau fi in Biserica lui Hristos din aceasta cauza.
Am citit ca de curand un duhovnic grec a avut o revelatie in care Iisus i-a spus ca ecumenistii i-au rupt camasa. Calugarii de la Muntele Athos au cerut oficial convocarea unui sinod ecumenic (nu ecumenist) care sa condamne erezia ecumenista. E posibil ca sa se creeze in viitor o noua schisma din cauza acestei invataturi provenita de la protestanti.
Reply With Quote