View Single Post
  #2  
Vechi 29.01.2014, 14:03:01
Florinvs Florinvs is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 06.12.2012
Locație: Husi, judetul Vaslui
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.893
Implicit

Dincolo de meritele militare a acestui general , dar si a altora din armata tarista, dincolo de eroismul cu care au luptat soldatii rusi , un lucru era evident- Rusia tarista era un stat cu o organizare si o structura aproape feudala in Europa secolului 20. Rusia tarista era un urias cu piciorele de lut, nefiind deloc pregatita (sub raport logistic si tehnic) sa faca fata unui razboi modern. Eroismul soldatilor rusi nu putea compensa gravele lacune din organizarea armatei tariste.
Astfel, artileria rusa era inferioara celei germane, mijloacele mecanizate pentru transportul infanteriei erau foarte putine, iar noile arme aparute- blindatele folosite prima data de britanici in 1916 si aviatia- erau aproape necunoscute pentru armata tarista.
In plus aprovizionarea cu munitie, alimente, furnituri, etc era si ea precara.
Apoi serviciile de informatii germane au fost mult mai eficiente decat Ohrana tarista. In bataliile de la Tanenberg si lacurile mazuriene ordinile date de comandantii rusi (prin telegrafie fara fir si necifrate!) au fost cu usurinta interceptate de serviciile de informatii germane.
Apoi in Rusia tarista existau puternice nemultumiri sociale si nationale (atat a popoarelor neruse asuprite- romanii din Basarabia, polonezii, locuitorii din tarile baltice, finlandezii, popoarele din zona Asiei Centrale, etc).
In plus structura aproape feudale a economiei- in special in agricultura- nu permitea atingerea unei eficiente economice, si ca atare economia tarista nu putea concura cu cea din tarile dezvoltate din vest.

Apoi a mai fost si incapacitatea politica a ultimului tar Nicolae al doilea, speculatiile cu privire la intentiile dubioase a tarinei (de origine germana) si influienta distructiva a celebrului Rasputin (mirosit de Inteligence Service-ul britanic ca fiind spion german. Britanicii se pare ca le-au atras atentia colegilor rusi ca au un tradator , insa influienta de care se bucura Rasputin la curtea tarului a facut ca Ohrana sa nu ia masurile cuvenite. Atunci britanicii l-au instigat pe printul Iusupov sa faca ce era de facut)

Cu toate acestea, in 1914, Nicolae al doilea a decis ca Rusia sa intre in razboi, semnând in acest fel condamnarea la moarte a regimului tarist, a dinastiei Romanovilor si chiar a sa personal. Se spune ca Rasputin l-ar fi avertizat- Maria ta, daca intri in razboi, iti vei pierde nu numai tronul, dar si viata.

Bolsevici lui Lenin in 1917 doar au profitat de o situatie existenta si de gravele nemultumiri sociale si nationale din muribundul Imperiu tarist, zicandu-le si promitandu-le oamenilor exact ce vroiau sa auda- la tarani paine si pamant, la soldati pace, la muncitori inlaturarea patronilor iar la populatiile neruse din imperiu autodeterminare.
Reply With Quote