Sophia, cu tot riscul de a fi inteleasa gresit, as vrea doar sa punctez ceva: sunt unii care merg la medic si / sau la preot ca la un vrajitor sau ca la un guru atotputernic, care sa le ia durerea, necazurile, bolile, problemele existentiale cu mana, sa le ofere raspunsurile la toate intrebarile si sa ii faca din neoameni oameni. Or medicina e sigur si ea limitata. Si nu e vorba doar de asta, ci de faptul ca exista o conlucrare medic-pacient, asa cum exista o conlucrare duhovnic - credincios. Ca daca medicul imi zice sa iau doua pastile pe zi si eu nu prea il ascult, nu imi e de folos vizita medicala. La fel si daca zice duhovnicul sa tin post si sa ma rog si eu nu fac, atunci iarasi nu mi-e de folos.
Iar in cazul preotului, lucrul care nu poate fi uitat este ca acesta, oricat de slab pregatit ar fi / ni s-ar parea, are harul de a ierta pacatele, pe care nu il mai are nimeni altcineva. Fireste, pentru persoanele care doresc sa li se ierte pacatele, nu asa sa iscodeasca preotul, sa vada cat timp liber / disponibilitate / pregatire duhovniceasca / intelectuala are.
Biserica nu e in niciun caz in relatii ostile cu medicina, multe biserici au pe langa ele niste cabinete medicale, spitale... sa nu uitam ca vasiliadele, acele complexe de asistenta sociala, au fost infiintate pe langa niste biserici. Multi sfinti din calendar au fost medici. Iar credinta noastra ortodoxa este una foarte cumpatata, la noi nu se intampla ca la unele secte sa fie interzise pe motive religioase transfuziile, transplantul de organe... Cu fertilizarea in vitro ti s-a tot explicat pe alte topicuri ca nu este acceptata de Biserica, deoarece presupune inevitabil eliminarea unor embrioni, adica avorturi.