Citat:
Īn prealabil postat de fallen
E adevarat ca cine priveste sau gandeste, a si pacatuit (preacurvit) in gand, insa nu se specifica vreo anume osanda pt cel care doar a gandit (care din noi am fii atunci fara de pacat?) si nu a si infaptuit, ba din contra, chiar ar trebui apreciat cel care a fost ispitit si s-a infranat, sau chiar cel care a pacatuit dar ulterior s-a oprit.
S-a mai discutat mai sus daca cei in relatii de concubinaj se pot impartasi sau nu. ei bine, si eu cunosc persoane (nu gay, e adevarat) dar necunuate, care se imparatasesc, totusi. Initial la fel am crezut ca persoana respectiva nu a spus duhovnicului de relatia ei, dar ulterior s-a dus la altul, mai imbunatatatit, si chiar m-a intrebat si pe mine de ce nu ma impartasesc, ca ei i-a dat dezlegare, si stie, i-a spus tot. Alta data m-am plans duhovnicului ca mi se spusese acasa ca daca tot n-am voie sa ma impartasesc. de ce ma mai duc la spovedanie, si m-a certat duhovnicul, a zis ca asta nu trebuie sa stie sau sa judece nimei, cine se impartaseste si cine nu, e doar la latitudinea duhovnicului vizavi de fiecare fiu duhovnicesc in parte...
|
Nici un om nu e lipsit de pacate. Asta e cert.
fallen, am impresia ca faci confuzie intre ispita si gandul tau. Daca faci fata ispitei, nu ai facut nici un pacat; chiar dimpotriva: asta trebuie sa facem, sa nu luam in seama ispitele, care vin precum avioanele, cum ne spune Pr. Paisie, daca nu ma insel, adica gandul vine si pleaca imediat, daca nu ii dam atentie. Toate ispitele sunt astfel: diavolul iti sugereaza sa faci ceva, iar daca tu preiei ideea, de parca ar fi a ta si ii dai curs, atunci abia acest gand prin care te invoiesti sa faci un lucru, constituie pacatul tau cu gandul.
Dar din pacate, ceea ce spui tu, nu are legatura cu cazul de homosexualitate, despre care discutam aici.