View Single Post
Vechi 13.02.2014, 20:12:43
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Am revazut filmul.
Nu este facut foarte profesionist. Nu stiu care este scopul lui.
Era frumos sa arate intreaga traditie de tundere in monahism. Asa cum a fost facut nu s-a inteles mare lucru.
Totusi m-a impresionat pana la lacrimi.
S-a insistat pe anumite scene cam fara rost, de ex. pe gura fetei care canta (de doua ori), pe parul Teodorei.
Am vazut fete foarte tinere in manastire. Inca se jucau, inca nu stiau ce le asteapta. Mi s-au parut putine si foarte tinere.
O manastire din Moldova cu viata placuta parea.
Din traditia intrari in monahism eu n-am inteles mare lucru: au tot imbracat-o si dezbracat-o, impletit-o si despletit-o.

N-am inteles anumite lucruri:
1. Teodora era venita cu mama ei in manastire. Si aceasta era maica. Si am inteles ca mai avea multi copii, sau confund eu. Cum este posibil sa lasi familie si copii?

2. Intrarea in monahism dureaza mai multe zile? Sunt mai multe slujbe?
Ca au aratat intr-o zi skujba din biserica, atunci cand preotul i-a taiat suvite de par. A cam ciuntit-o.
In alta zi i-a taiat maica (era stareta ?) coada. Tot ciuntita. Ii mai aranja pe urma cineva frizura, sau asa sunt lasate?
Acum care este tunderea si care este semnificatia de i-au taiat par de doua ori?
Si la barbati le taie parul? Ca am vazut ca au coada calugarii.

3. Apoi m-a socat un lucru: stateau toti la masa, maici, cu preot etc. si biata fata statea intr-un colt si se uita. Nimeni n-o baga in seama. Nu avea voie sa manance? Si ei mancau si carne sau peste, nu stiu exact ce era pe platoul acela.
Teodora a mancat numai legume cu paine, de fiecare data. Si acolo si cand a mancat in curte cu familia.

4. Mi s-a parut deosebit spoveditul ei. Citea dintr-o carte totul.

Mi-ar place sa citesc o carte sa inteleg totul. Filmul m-a impresionat, dar era prea imbucatatit.
Traire? Nu prea vizibila. Dar iubire si blandete, altfel decat se spune despre manastire.

Si nu stiu daca nu confund eu: nu se face si la monahi cu intins cu fata la pamant? Sau numai la preoti?