Citat:
În prealabil postat de adam000
Ba eu cred ca e foarte ok sa ceri lui Dumnezeu un serviciu, daca ii ceri ca prin acel serviciu pe care El randuie sa ti-l dea, sa poti sluji Lui, slujind aproapelui tau.
La fel este ok sa vii in fata lui Dumnezeu cu smerenie si sa ii marturisesti slabiciunea si neputiinta ta (a faptului ca din cauza patimilor proprii ne simtim raniti si tentati sa reactionam in vreun fel oarecare) si rugandu-L sa ridice ispita pe care simtim ca nu o putem duce (dar in acelasi timp luptandu-ne din rasputeri cu noi sa nu raspundem la rau cu rau), si sa le ofere "dusmanilor" nostrii tot ce le este bun si de folos si sa a impace El.
|
Citat:
În prealabil postat de anita
Ai dreptate ,nu e normal sa cerem sa castigam la loto ,desi nu am auzit sa se roage cineva 40 de zile ca sa castige la loto
Dar celelalte cereri sunt perfect legitime ,si sa nu uitam ca prin rugaciune noi sporim duhovniceste ,incepem sa ne schimbam ,sa devenim mai buni ,sau macar sa incercam.
Multi dupa ce au obtinut ce au cerut au ramas credinciosi si au mers in continuare la biserica ,asemenea leprosului care s-a intors sa multumeasca Matuitorului ,desi ceilalti plecasera mai departe.
Dumnezeu a castigat un suflet
|
Citat:
În prealabil postat de Annyta
Reușita la examen a unui școlar este foarte importantă, căci este rezultatul muncii lui, aceasta e activitatea sa principală și ar trebui să o ducă la bun sfârșit. Chiar duminică am participat la Sfânta Liturghie la Biserica Sf. Nicolae din Brașov (din Schei) și acolo preoții s-au rugat, printre altele, pentru reușita la examene a elevilor și studenților.
Sunt de acord că este mai important "a fi" decât "a face" și "a avea", este important să luptăm împotriva patimilor, mândriei, invidiei, trândăviei... dar ne rugăm și pentru ajutor în lucrurile pământești, căci trăim în lume și nu în pustie sau în mănăstire. Chiar și o călugăriță, dintr-o mănăstire mai săracă, ne povestea cum se roagă uneori pentru a primi mâncare.
Este o conlucrare, cred eu, între Dumnezeu și oameni. Noi ne facem partea noastră (muncim, învățăm), dar ne și rugăm pentru ajutorul și ocrotirea lui Dumnezeu.
|
Rugăciunea
curată este o stare mai presus de fire. Cum putem ajunge la rugăciune curată? Singuri sub nici o formă, ci numai cu mila și ajutorul lui Dumnezeu,
"căci Duhul Sfânt se roagă pentru noi cu suspine negrăite, când graiul și mintea noastră rămân neputincioase". Așadar, rugăciunea curată și neîncetată este un dar de la Dumnezeu.
Și acum vă întreb: nu este mai de folos să cerem mila lui Dumezeu, căci El știe mai bine ce ne este de folos și mai potrivit, atât pentru suflet, cât și pentru trup (material)? Adică "Doamne, Iisuse Hristoase, miluiește-mă" e mai potrivit decât "dă-mi Doamne cutare și cutare". Oare nu așa ne lăsăm noi deplin în voia și în ajutorul lui Dumnezeu? Și nu știe Dumnezeu când avem nevoie de sănătate, de cele materile necesare traiului (servici) și toate celelalte? În a cere mila lui Dumnezeu înseamnă a cere totul, nu întâmplător sfinții au ajuns la măsura rugăciunii neîncetate. Iar a cere
milă din postura de păcătos este tocmai o formă de a ne smeri.
Dumnezeu pune accentul pe
”a fi”, noi pe
”a avea”. În acest sens urmăriți la Sf. Liturghie câte cereri materiale se fac. Eu îmi amintesc doar această cerere din Ectenia Mare:"...pentru îmbelșugarea roadelor pământului."
Desigur, nu e greșit ceea ce voi ați punctat, însă eu am vrut să accentuez săltarea sensului firii la rosturi mai presus de fire, de aceea am spus (am citat) răgăciuni
nepotrivite.