Minciuna
Doctorul Arun Gandhi, nepotul lui Mahatma Gandhi și fondatorul Institutului M.K.Ghandi pentru Viață Fără Violență, la cursul său din 9 Iunie la Universitatea din Porto Rico, a spus următoarea istorioară, ca exemplu de viață fără violență din partea părinților lui:
“Aveam 16 ani și locuiam cu părinții mei în Institutul pe care bunicul meu l-a fondat în afară, la 18 mile de Durban, Sudafrica, în mijlocul plantațiilor de zahăr.
Locuiam destul de departe de oraș și nu aveam vecini, așa că pe mine și pe cele două surori ale mele, ne entuziasma posibilitatea de a merge în oraș să ne vizităm prietenii sau să mergem la cinema.
Într-o zi tatăl meu mi-a cerut să-l duc la oraș pentru a asista la o conferință care dura o zi întreagă și eu am profitat de această oportunitate.
Cum mergeam la oraș, mama mi-a dat o listă cu cumpărături de la supermarket și cum aveam o zi întreagă la dispoziție, tata mi-a cerut să caut niște lucruri necesare și să duc mașina la atelier.
Când m-am despărțit de tata el mi-a spus :
“- Ne vedem aici la 5 după masă și ne întoarcem împreună acasă.”
După ce am terminat foarte repede toate sarcinile pe care le aveam, m-am dus la cinematograful cel mai apropiat. M-a absorbit atâta filmul, un film lung cu John Wayne, încât am uitat de timp.
Era 17,30 când mi-am amintit. Am fugit la atelier, am luat mașina și m-am grăbit către locul unde mă aștepta tatăl meu. Era aproape ora 18.00. El m-a întrebat neliniștit:
“- De ce ai ajuns târziu ?”
M-am simțit prost din cauza asta și nu puteam să-i spun că fusesem la cinema să văd un film cu John Wayne; atunci i-am spus că mașina nu fusese gata și a trebuit să aștept…asta i-am spus fără să știu că tata întrebase deja la atelier.
Când și-a dat seama că l-am mințit, mi-a spus :
“-Ceva nu merge bine în felul în care te-am crescut, poate că nu ți-am dat destulă încredere să-mi spui adevărul. O să reflectez la ceea ce amfăcut rău cu tine. O să merg pe jos cele 18 mile până acasă și mă voi gândi la asta.”
Așa că, îmbrăcat cu costumul și pantofii lui eleganți, începu să meargă până acasă pe jos, pe un drum neasfaltat și întunecat. Nu puteam să-l las singur… Așa că am condus 5 ore și jumătate în spatele lui…văzându-l pe tatăl meu suferind agonia unei minciuni stupide pe care i-o spusesem.
De atunci m-am decis să nu mai mint niciodată. De multe ori mi-am amintit acest episod și m-am gândit… Dacă m-ar fi pedepsit așa cum îipedepsim noi pe copiii noștri, aș fi învățat lecția ?
Nu cred. Aș fi suferit pedeapsa și aș fi continuat să fac același lucru. Dar atitudinea asta de nonviolență a fost așa de puternică încât o am întipărită în memorie ca și cum ar fi fost ieri.
Asta este puterea vieții fără violență !”
|