View Single Post
Vechi 16.02.2014, 01:14:08
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Implicit Scuze ! lipsa de stiinta !

Stiinta, prezenta sau absenta ei din dotarea unui ortodox nu a fost niciodata o justificare sau vreun argument pt. ceva, orice, duhovnicesc.
Desigur, stiinta nu este rea in sine si nici atunci cind posezi stiinta multa nu este rau. Ar putea fi chiar f. bine !
Rau este ca fii duhovnicesti nu fac ascultare. Si despre ascultare au fost discutii interminabile pe acest forum. Mergind de la indemnul absolut canonic de a face ascultare neconditionata si in orice aspect al vietii particulare duhovnicesti fata de duhovnicul ales si de a avea binecuvintarea lui in tot ceea ce faci si gindesti pina la extrema cealalta a userului Fany, care spunea ca nu se poate exgera cu ascultarea si in subordonarea completa fata de el in toate aspectele vietii noastre ca doar nu este un normativ al vietii noastre. Ba tocmai !
Orice problema pe care o ai de rezolvat tu ca fiu duhovnicesc si nu ii gasesti un raspuns clar, corect si acceptat si de duhovnic, ori ca nu gasesti un raspuns deloc atunci trebuie sa fi fost invatat de duhovnic si sa si faci negresit urmatorul lucru: paraseste imediat acele ginduri, mai ales cind vezi ca revin si nu iti mai dau pace si tind sa puna stapinire pe tine, si incepe imediat rugaciunea staruitoare in gind, fie pe cea a inimii, fie zicind: pt. rugaciunile duhovnicului meu, Doamne lamureste-mi mie acesta daca este spre folosul meu si spre mintuirea mea iar daca nu fa-o sa o uit !
Dar daca nu faci asa si incepi sa gusti din momeala diavolului idei cum ca ce este gresit sa te informezi, sa cauti , sa afli, sa sti, sa cunosti, ca stiinta nu este interzisa, ca ea nu face rau si asa mai departe, apai vine ispititorul si te face ca ani de zile sa urmezi facultatea lui pina ce vei ajunge la convingeri si hotariri toatal antiortodoxe. Si asta in timp ce te crezi indreptatit, multumit, bucurois si avansat duhovniceste, stiutor de filocalie si de pateric si de statut de colhoz, etc .

Vai, sa fugim de asta la sinul duhovnicului, ca numai el stie(daca stie si daca mai si vrea, adica nu are sila !) sa ne scape !

Last edited by zaharia_2009; 16.02.2014 at 01:21:36.