Citat:
În prealabil postat de AlinB
Probabil ar trebui definit mai intai termenul de "meditatie" in acceptiunea ta pentru a putea comenta la obiect.
|
Nu e vorba despre acceptiunea mea.
In asceza isishasta, pe care am avut ocazia sa o practic in sf. Munte sub indrumarea unor eruditi vietuitori de acolo, tinta grijii launtrice este golirea mintii de ganduri pentru a putea comunica cu lumea nevazuta. Din pacate pentru mine nu am reusit aceasta decat pentru o secunda sau doua. Pana sa ajungem la aceasta treapta, a lepadarii oricarui gand, trebuie mai intai sa invatam sa luam aminte la noi insine si la gnadurile pe care le avem. Urmatoare treapta este luarea aminte la trairile noastre din care se nasc gandurile. Aceste trairi le putem observa si stapani numai dupa ce practicam rugaciunea isishasta o vreme indelungata.
Practica rugaciunii este o forma de concentrare mintala intr-un singur punct. Aceasta tehnica - pentru ca este o tehnica, o metoda de lupta cu firea cea slabateca a animalului social - a fost dezvoltata de sf pustnici care nu aveau la indemana scripturile altor sfinti cum le avem noi pe ale lor. Chair in dialogul unui mare sfant din pustia egiptului / sau a Iordanului (nu mai tin minte sigur) cu filosofii greci, este mentionata aceata tehnica intr-o fraza cam asa : "Diferenta dintre voi, filosfii, si noi, calugarii, este ca voi va umpleti mintea de ganduri si de iscodiri care va indeparteaza de Dumnezeu si implicit de adevar, in vreme ce noi ne golim mintea de ganduri pentru ca Dumnezeu sa puna El in noi, gandul cel bun." Nu este citatul exact dar acesta era mesajul.