Citat:
În prealabil postat de leonte
Contextul descris mai sus, are menirea sa lamureasca de ce este imposibil pentru cetateanul modern sa aibe acelasi traseu catre spiritualitate cu sfintii rugatori din trecut care erau de o simplitate copilareasca, traind intr-un catun cu 30 de famili, sau in pustie unde nu te tulbura nici o prezenta umana vreme de luni in sir.
In viata citadina, conectata la "dogmele marketingului" prin tehnologia moderna, este imposibil sa-ti pastrezi/sa dobandesti simplitatea din vremurile cele vechi. Metodele folosite de specialistii in psihologia de mase au un singur scop. Acest scop nu este insacunarea lui antihrist (care din 1990 tot implineste 30 de ani in fiecare an, in functie de parohia la care asculti predica), ci este controlarea si directionarea consumului de produse industriale pentru a stoarce ultimul banut.
Orice psiholog, oricat de incepator ar fi, poate observa tehnicile de manipulare folosite in reclame. Figuri de barbati si femei care sunt mereu zambitoare dupa ce cumpara/consuma un anumit produs. Cheia este zambetul, pe care mentalul colectiv il asociaza fericirii.
Dar ce este fericirea?
Contrar fandoselilor filosofice, fericirea nu este ceva metafizic despre care se pot scrie teze de doctorat, ci pur si simplu este un echilibru hormonal in care dopamina, serotonina si adrenalina joca rolurile principale.
Serotonina - un hormon cu rol neurotransmitator care asigura starea de bine (zambetul sincer) si starea de relaxare a fintregii fiinte - o stare opusa stresului, patosului si iritarii de orice fel. La persoanele indragostite, serotonina se consuma foarte repede si numai prezenta persoanei iubite in preajma poate opri fenomenul de depresie. Cand iubirea nu este implinita stim cu totii la ce fel de tragedii se poate ajunge.
Dopamina - este un hormon responsabil cu activitatea lobului frontal, avand in concurenta testosteronul (hormon specfic barbatilor). Lobul frontal este lobul activitatilor cognitive, logice, comprehensibile. Cand dopamina scade, se instaleaza o stare de lehamite, de plictiseala, iar la nivelul subconstient, "mintea" scoate din beciul memoriei activitati despre care stie ca starnesc productia de dopamina. Astfel de activitati pot fi sexuale, culinare, sau curiozitati precum romanele sau filmele de actiune, curiozitati stiintifice precum filmele documentare... In general, dopamina este intr-o relatie de dependente reciproca fata de sentimentul de curiozitate. Daca lipseste cu desavarsire substanta necesara secretiei de dopamina, somnul este obligatoriu. Dopamina este inversul endorfinei - substanta responsabila cu starea de somnolenta. Cand esti nevoit sa indeplinesti activitati intelectuale prelungite - peste nivelul de dopamina, creierul cere alt neurotransmitator, iar acesta este testosteronul. In felul acesta, apare o legatura justificata intre oboseala psihica si activitatea sexuala intensa. Daca in timpul unui moment de oboseala intelectuala al unui barbat, apare o dudie buita si semi-imbracata, nevoia de imperechere sexuala este iminenta. La fel si la femei, in timpul scaderii dopaminei din creier - fie din cauza ciclului menstrual, fie din cauza oboselii - apare nevoia de imperechere, care nu se manifesta ca o pofta sexuala fireasca, ci ca nevoie de dopamina. Dopamina este eliberata la finalul fiecarui orgasm sexual. Daca nivelul de dopamina este foarte crescut, orgasmul sexual este aproape imposibil.
Adrenalina - este hormonul responsabil cu dinamismul, activitatea musculara si instinctul de supravietuire. Cand adrenalina inunda sangele, din rezervele organismului sunt atrase toate substantele lipido-proteine sau zaharoasele necesare unui consum urias de energie. In felul acesta organismul se pregateste pentru un consum mare de energie - fuga sau lupta pentru supravietuire. La copii in crestere, hormonul predominant este adrenalina, care inhiba secretia de endorfina - hormonul somnului. Din acest motiv, oricata bataie ar lua un copil ca sa faca hatarul parintilor si sa doarma la amiaza sau sa stea cuminte/nemiscat in casa unui musafir, bietul copil mai tare se agita.
va urma
|
Cata tristete, cata tristete ma cuprinde citind randurile acestea.
Fericirea
De ce privesti la trup ca sa vezi daca esti fericit?
Cauta la sufletul tau sa vezi, esti fericit?
Ce conteaza ce reactii hormonale au loc in trup cand un suflet este fericit?
Cat inca suntem pe pamant orice schimbare sufleteasca se rasfrange si in trup. Nu e un mare secret. Un suflet este cu adevarat fericit cand il cunoaste pe Dumnezeu. Cand il simte pe Hristos , sufletul devine fericit. Sa discutam atunci despre reactiile hormonale din trupul sau?
Si in aceasta lume complicata poti ajunge sa fi fericit intru Domnul. Noi oamenii facem multe greseli in aceasta viata. Cine este acela care nu greseste niciodata? Cand vom inceta sa ne amintim de greselile celorlalti, pastrand in minte doar greselile noastre proprii, Domnul nostru Iisus Hristos ne va mangaia cu dragostea Lui, si atunci vom cunoaste fericirea.
Sa iti spun un lucru. Cand practicam rugaciunea inimii nu meditam, nici macar nu ne inchipuim cum arata ingerii, sau Domnul nostru. Mintea trebuie golita de orice fel de inchipuire. Ori meditatia, fara Iisus in inima noastra este inchipuire. De aceea nu trebuie cautata meditatia. Noi trebuie sa cautam pe IIsus. Cum?
Prin curatia inimii. Curatia inimii vine de la Domnul. Insa noi trebuie sa punem inceputul. Asta inseamna sinceritatea inimii in fata lui Dumnezeu. A recunoaste ce suntem , a recunoaste umili ca suntem plini de pacate. A inceta de a mai privi la pacatele lumii si a incepe sa privim la pacatele noastre. Din clipa aceasta incepem un nou drum. Iar acest drum sufletesc poate fi strabatut si in centrul New- Yorkului. Oriunde am fi. A fi in lume si totusi afara din lume. Nu lumea este vinovata de esecul nostru ci noi insine pentru ca nu vrem sa vedem unde gresim. Nu e vinovata lumea cu pacatele ei, ca si noi pacatuim, ca si noi gresim.