Citat:
În prealabil postat de dobrin7m
stii ca aceasta nu este o justificare pentru esecul nostru? Daca am avea inima sincera in fata lui Dumnezeu, ne-ar invata Insusi Domnul tot ceea ce trebuie sa stim. Aceasta o spune si Sf. Ioan Gura de Aur.
|
Care esec. Eu nu am vorbit despre nici un esec. Eu am descris o situatie bulversanta prin care am trecut la vremea adolescentei, si un pic mai tarziu, pana am gasit adevarul spre care DA, m-a calauzit Dumnezeu. Dar pana sa ajung la micul adevar, sau la hotarele Adevarului (caci nu detin nici o sutime din Adevar) pana sa primesc lamuririle pe care le expun pe acest topic (dar nu numai), am trecut printr-o perioada de zbucium.
In prezent zucium a incetat iar nelamuririle au fost rezolvate, in parte de scrierile patristice, in parte de scrierile stiintifice.
p.s. cat am petrecut in sf. Munte am avut ocazi sa cunosc calugari despre care toti spun ca sunt foarte sporiti, si care aveau la chilie si altceva decat acatistier. Aveau enciclopedii stiintifice, altii aparate radio, altii instrumente muzicale. Cand ii vedeai, credeai despre ei ca sunt cu totul rupti de orice contact cu lumea stiintifica sau sociala. Intr-adevar, erau rupti de prejudecati, de habotnicie, de apucaturile unei societati moderne bolnave. Dar foloseau tot ceea ce le cadea in mana pentru a se minuna de Creator si de opera Creatiei sale. Aceasta fata ascunsa a lor, cu manuale de stiinta, nu o expuneau inaintea oricui tocmai pentru a nu face sminteala. Erau treji cu mintea si intr-un discernaman continuu. Cu cei simpli reuseau sa se arate si sa vorbeasca simplu, cu cei complicati in gandire iarasi vorbeau pe intelesul lor. Mare treapta de sporire este aceasta.