Ieroschimonah Gabriel Bunge - Gastrimargia sau nebunia pântecelui: stiința și învățătura Parinților pustiei despre mâncat și postit plecând de la scrierile avvei Evagrie Ponticul

Societățile consumiste contemporane cunosc din plin ravagiile produse de temutul fenomen patologic al bulimiei sau mâncatului în exces. Cunoscut înca din Antichitate de primii monahi sub numele de
gastrimargia sau nebunia pântecelui, el este expresia unei crize existețiale profunde, a cărei soluție era văzută în orizontul teologic și duhovnicesc deschis de revelația biblică. Din blestem și sursă a căderii mâncatul poate deveni binecuvântare și mântuire pentru cine reînvață să mănânce Cuvântul Hristos.
Recitind în registru terapeutic înțelepciunea duhovnicească perenă a monahismului egiptean în formulările memorabile ale avvei Evagrie Ponticul, ieroschimonahul Gabriel Bunge oferă în paginile cărții de față un fascinant și util îndreptar de artă a vieții pentru omul recent.
Părintele Gabriel Bunge s-a născut în 1940 la Koln și a studiat teologie și filozofie la Bonn. În 1962 a intrat în monahism în abația benedictină de rit slavo bizantin de la Chevetogne (Belgia), retrăgându-se din 1980 ca eremit în sihăstria Sfânta Cruce de lânga Roveredo (Ticino, Elveția). Din 2010 este ieroschimonah primit în Biserica Ortodoxă Rusă. Autor al unei serii de cărți și studii despre vechiul monahism, specialist de talie internațională în scrierile avvei Evagrie Ponticul.
Cuprins
Introducere
I. Mâncatul în exces — un viciu modern?
II. Forme de manifestare a gastrimargiei sau nebuniei/lăcomiei pântecelui (1. Monotonia hranei / 2. Dorința de diversificare / 3. Amintirile / 4. Prea greu / 5. Dăunător și pe deasupra inutil / 6. Boli reale / 7. Boli închipuite / 8. Îndulcirea regulii / 9. „Excepțiile confirmă regula” / 10. Absența regulii / 11 Grija pentru viitor / 12. Zgârcenia / 13. Contrar Scripturii / 14. Exagerări / 15. Ai ajuns la țintă!)
III. Blestemul mâncatului
IV. Arta postitului
V. „Acestea vor fi hrana voastră…”
Epilog. Binecuvântarea mâncatului
Prescurtări și bibliografie
*
Izvoare
Avva Evagrie despre gastrimargie și terapia ei — principalele texte
A. Din
Practicul sau monahul în 100 de capitole
B. Din
Cuvânt despre răutățile opuse virtuților
C. Din
Despre cele opt gânduri
D. Din
Antireticul sau replicile împotriva celor opt gânduri
http://edituradeisis.ro/opencart/ind...product_id=204