View Single Post
Vechi 20.02.2014, 09:18:05
heaven's Avatar
heaven heaven is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.11.2008
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Am gasit un anunt teribil pe net:

"Se numește Iulia Ionescu și este elevă în clasa a IX-a la Colegiul Național “Sfântul Sava” din București. Are 15 ani, ochii verzi, părul lung, șaten închis. Iulia a dispărut ieri, 12 februarie a.c., pe drumul spre școală. De la stația de metrou Eroilor, fetița trebuia să ia o mașină până la Cișmigiu, unde este liceul în care învață. De fiecare dată când ajungea la școală, Iulia îi trimitea un SMS mamei ei, să o anunțe că e bine. Ieri, acel SMS n-a mai venit. După ce l-a așteptat în zadar, mama a sunat-o, însă telefonul Iuliei, de atunci și până acum, este închis. Iulia este o elevă olimpică, o fetiță cuminte și silitoare.

Dacă ați văzut-o sau aveți informații ce pot ajuta la găsirea ei, vă rugăm să sunați imediat la numărul de urgență 112 sau să vă adresați celei mai apropiate unități de poliție. De cazul acestei dispariții se ocupă Secția 19 Poliție București."

de aici: http://comunitate.desprecopii.com/fo...ucure%C5%9Fti/

In presa scrie ca mama a gasit bilet scris de fata, ca a plecat la manastire.
Este anchetat si duhovnicul ei. Se pare ca vroia mai demult sa se calugareasca.

Scriu aici despre acest caz intalnit intamplator, dar care ma ingrozeste, pentru ca nu este normal cum se intampla lucrurile (in cazul in care motivul disparitiei este acesta).

Trebuie avut mare grija la educatia copiilor si trebuie si duhovnicii sa aibe grija cum procedeaza si sfatuiesc. Pana la urma poarta o mare responsabilitate.

Nu stiu, dorinta asta de calugarire la asa varste fragede si modul asta de a proceda, fugind de acasa si inebunind astfel parintii si alti apropiati nu este fireasca.

Copiii trebuie sfatuiti mai bine: sa-si termine scoala mai intai (se pare ca Iulia este o fata foarte buna, la un liceu de exceptie) asa ca de ce sa nu termine intai scoala si chiar sa studieze ceva. Sa vada intai cum este viata in lume.
Sa vada si cum este la manastire (sa stea o vacanta acolo, de proba).

Ma uitam si ieri la filmuletul din link-ul pus aici pe forum. Niste copile, care nu stiu ce le asteapta. Se jucau inca. Si mi se pare ca acolo fata care s-a calugarit (Teodora) spunea ca regreta numai ca nu se mai casatoreste. (daca nu ma insel - o intreba nasa ei de calugarire daca nu-i pare rau ca i se va taia parul frumos).

Copiii trebuie invatati ce repezinta calugaria.
Si trebuie invatati ca nu se fuge de acasa pentru asa ceva. Nu asa se procedeaza.

Cred ca se fac mari greseli cu monahismul asta. Si duhovnicii care indeamna la asa ceva. Poate ar trebui ca acestia sa vorbeasca si cu parintii copiilor care au asa ganduri.

Si si la manastire nu trebuie primiti in felul acesta si nu la varsta asta, fara o probam fara o pregatire in prealabil, fara scoala terminata.

Eu sper sa gaseasca fata. E si asa frumusica. Si sper sa nu fie altceva la mijloc.
Va rog sa ma iertati, nu sunt parinte nu sunt in masura sa dau sfaturi, dar acest caz ma ingrozeste.
Sophia,esti printre putinii oameni care au curajul sa tina ochii deschisi si sa mai spuna si lucrurilor pe nume.De aceea nu te astepta sa fii primita cu bratele larg deschise,ci dimpotriva...
Din pacate,asta este ceea ce multi par a nu intelege: a fi crestin inseamna sa il iubesti pe Hristos,dar si sa ai discernamant,sa fii responsabil,sa iti pastrezi obiectivitatea pe cat cu putinta,altfel se aluneca incet si sigur in prapastia fanatismului,ale carei efecte catastrofale le putem fara prea mari eforturi pricepe din filele istoriei.
Pentru mine este un mare semnal de alarma si multe semne de intrebare se ridica despre modul in care anumite manastiri decid sa primeasca viitori frati/surori de manastire,despre criteriile pe care o fac si mai ales cum sunt gestionate relatiile in viata monahala in anumite manastiri.
Ma intreb cum este posibil sa primesti oameni in monahism,care au o vulnerabilitate psihica,precum depresie si alte tulburari,in loc sa ai grija sa isi rezolve mai intai aceste probleme,cum este posibil sa cauti sa ii indepartezi de propriile familii,sa dezbini sot de sotie,mama de fiica,sa intrebi cui vor ramane casa si bunurile dupa ce familia nu va mai fi,oare le vei dona manastirii?Cum este posibil sa induci teroare si sentimente de vinovatie,unor persoane si asa vulnerabile,spunandu-le ca vor ajunge in iad daca vor pleca din manastire,in conditiile in care nici macar nu sunt tunsi in monahism,ci doar frate/sora de manastire?Sau sa le spui ca nu este cazul sa caute ajutor de specialitate,ca acela este de la diavol si ca doar duhovnicul si biserica ii poate ajuta?Si ceea ce va spun sunt cazuri reale,personal am discutat cu cei in cauza si familiile unora dintre ei si am ramas pur si simplu inmarmurita vazand la ce tragedii se poate ajunge datorita unor anumiti duhovnici care gestioneaza toxic,ca sa nu spun patologic, relatia cu cei pe care ii pastoresc.
Sigur,aici ma refer doar la aceasta latura obscura a BOR si nu la toti prelatii sau enoriasii.Slava Domnului,mai avem inca multi preoti cu har si care au un discernamant si chibzuire atunci cand isi indruma enoriasii.Un duhovnic bun inteleg ca este si preotul la care se spovedea aceasta fetita si care se pare ca cautat sa o pondereze in goana ei de a fugi spre manastire inca de la 12 ani,pentru ca nu este prima oara cand fuge de acasa.
Cum a ajuns ea apoi sa ia contact exact cu o anumita manastire,cum de cei de acolo au tainuit prezenta unui minor in fata autoritatilor si cum de nu au sunat imediat familia pentru a o linisti si a-i spune unde este copilul,este deja o alta discutie...
Deasemenea si familia,poate ar fi cazul sa devina mai responsabila si sa caute,dincolo de rezultatele la invatatura, sa vada ce se intampla in sufletul acestui copil.Vocatia autentica eu nu cred ca inseamna fuga si tainuire fata de parinti,iar daca ea nu a avut curajul sa le vorbeasca despre aceste lucruri,ci a decis sa fuga de acasa de doua ori,inseamna ca ceva probleme sunt si la nivel familial.
Ca si concluzie,personal ma astept ca mesajul meu sa fie considerat deranjant,insa mai important mi se pare ca adevarul sa fie spus,pentru ca idealizand niste oameni si o institutie, acordandu-i puteri nemarginite, ii va imputernici pe aceia dintre ei care in numele credintei distrug vieti,sa o faca pe mai departe fara ca nimeni sa ii opreasca nici macar cu o vorba.In aceste cazuri,zicala "drumul spre iad este pavat cu intentii bune" este mai mult decat relevanta...Dumnezeu sa ne lumineze pe toti!

Last edited by heaven; 20.02.2014 at 09:22:16.
Reply With Quote