Citat:
În prealabil postat de sophia
Si am mai spus: vin oameni, mai ales tineri si citesc si nu mai stiu cum e bine si spun: "Pai asa scrie pe forumul crestin-ortodox!"
|
Nu stiu daca e cineva care ar spune asa, decat tu.
Citat:
Ii dau dreptate lui "fallen" - cred ca totul depinde de la persoana la persoana.
Si limitele sunt de la persoana la persoana: unii mananca foarte mult, altii sufera de bulimie, altii nu mananca mai nimic etc.
Exista si oameni care in anumite situatii (stres, depresie) simt nevoia sa manance mai mult, sau anumite produse (dulciuri, ciocolata, paine, rontaieli).
|
Sunt lucruri care variaza, sunt lucruri fixe.
Perioadele de post sunt fixe, ce se maninca si nu se maninca in post, e bine stiut.
Daca vrei sa te ostenesti in plus si ai binecuvantare, foarte bine, dar nu cred ca are vreun sens sa discutam ce face cutare sau cutare in plus.
Daca tu simti, duhovniceste, nevoia sa faci ceva in plus, te sfatuitesti cu duhovnicul si vezi daca e in regula.
Citat:
Din citatul lui Florin reiese ca totusi in scripturi ideea este de a face foame. sau in orice caz nu reusesc sa inteleg daca acea oprire, are ca scop infometarea. Este vorba de o autoflagelare si infometare, o pedepsire a corpului. Nu stiu cu ce scop.
|
Nu inteleg cum ai putut sa multumesti pentru citatele lui Florin-Ionut daca n-ai inteles mare lucru din ele.
Este recomandare nutriotnista sa nu te ridici niciodata satul de la masa. Ce intelege fiecare prin "satul" insa este destul de variabil.
Esti sigura ca vrei sa intelegi osteneala acelor monahi, vrei sa o pui in practica, sau de ce?
Citat:
Se vorbeste de limitare si in post, fie ea de cantitate sau de produse. Si daca mananci numai paine, tot nu trebuie sa te saturi. Aici este pentru mine un semn de intrebare.
|
La fel.
Citat:
- vegan pentru mine inseamna numai vegetal, fara lapte, oua, branza
Pot sa mananc asa maximum o saptamana. Am probleme de sanatate si nici nu pot si nici nu am voie. Ii admir pe cei care pot.
|
"Nu pot" nu e o problema medicala.
Daca este o problema medicala, adica una serioasa, asta este.
A mai fost un topic pe aici in care era invocata o problema medicala pentru netinerea postului si s-a dovedit ca nu era chiar asa.
Indicatiile doctoritei nu erau atat de valide cum credea respectivul.
Oricum se gasesc solutii si pentru cei care au probleme medicale, de a posti.
Citat:
Ca post accept pe cei care mananca asa, in rest nu inteleg si nu consider sanatos. Dar fiecare dupa gustul lui.
|
40 zile (cel mai lung post ortodox obligatoriu) de alimentatie vegana poti fi sigura ca nu submineaza sanatatea nimanui.
Sunt unii care maninca asa o viata si sunt mai sanatosi decat multi omnivori.
Citat:
- vegetarian inseamna: legume, fructe, lactate si oua. Da, asa pot sa tin un post de 7 saptamani. Pentru post pot sa mananc asa, in rest imi trebuie cantitati mici de produse de carne si peste. Si asa am redus mult de o vreme.
|
Asta n-are legatrua cu postul ortodox.
Daca vrei mai multa nevointa, tine si miercurea.
Citat:
Anumite produse de carne si peste trebuie sa existe in alimentatia normala si echilibrata.
|
E vorba despre post nu despre "alimentatia normala si echilibrata" care intr-adevar e o chestie f. subiectiva.
Si ma intreb adeseori care este diferenta atunci intre "de dulce" si post cand unii renunta tot timpul la ceva. Sigur, e vorba numai de alimentatie, ca stiu ce mai presupune postul.
Si mai cred ca multe scrieri se refera la patimile si alimentatia monahilor.
Citat:
Legat de asta eu as spune ca in manastire poate (nu stiu sigur), avand cu timpul o mai mare liniste sufleteasca, fara stresul lumesc), este posibil ca ei sa poate tina postul mai usor, sa nu simta nevoia de anumite alimente, sau sa nu-i preocupe mancarea. Asa cred eu.
|
Da, monahii aia care huzuresc prin manastire, bine mersi, fara nici un stres..
Citat:
Eu simt pe pielea cum variaza alimentatia si necesitatile in functie de starea sufleteasca, de stres si de orele de somn. Daca dorimi mai mult, poti sa mananci mai putin si invers.
|
Daca te lasi in voia instinctului.
Altfel, pui mai multa nevointa si aduci lucrurile la un numitor comun, indiferent de situatie.
Sigur, poate nu-ti reuseste de fiecare data, dar macar incerci.
Asta e ideea "nevointei" sa treci peste ceea ce dicteaza instinctul cautand in loc de binele (ca stare de satisfactie) trupului, binele sufletului
Citat:
Si inca o data: nu inteleg de ce este gresit sa scrii pe un forum si sa intrebi?
De ce sariti la mine la fiecare cuvant pe care il scriu? Ca fac rau, ca provoc, ca smintesc etc. De ce?
Doare pentru ca discut pe un forum? Cu ce sunt mai altfel decat ceilalti?
Pentru ca-mi recunosc niste slabiciuni? Pentru ca vreau sa aflu mai mult?
|
Pentru modul in care ridici problema, de multe ori.
Daca tu cauti sfaturi, de ce tragi astfel de concluzii, inainte de a aduna toate datele?
Citat:
Ai zice ca pentru biserica (credinta ortodoxa) tot ce manancam este rau, insusi faptul de a manca.
|
Alte "perle":
Citat:
Un monah vede relatiile trupesti in casnicie ca fiind desfranare, pentru ca el insusi nu are.
|
Fals, exista un context in care ele sunt desfranare, generalizezi aiurea.
Citat:
Ca iata ca acus intram in Postul Pastelui. Si si despre post exista pareri si pareri. Fiecare intelege altceva prin post alimentar.
|
Eu cred ca este destul de clara treaba cu Postul Pastelui. Daca pentru tine nici asta nu e clar...atunci nu te mira ca si pentru altii este destul de clar ce inseamna de fapt cautarile tale.
Tu preferi sa vezi contradictii chiar si acolo unde lucrurile se completeaza.
Una este nevointa mireanului, alta este nevointa calugarului, unii mireni fac strict ce le cere Biserica, altii simt nevoia sa mai faca ceva in plus, etc. NU sunt contradictii.
Citat:
Pentru ca este posibil ca fiecare sa spuna ca el se afla in limita normalului, ca face bine.
|
Daca te deranjeza diversitatea opiniilor de pe acest forum, de ce aduci problemele in discutie aici, si nu cauti alte surse?
Sfatul duhovnicului de exemplu?
Si nu, nu trebuie sa fie 24/24h langa tine, e suficient sa discuti o singura data problema asta cu el, iti iei notite daca trebuie, si aplici.
De pe alte topice nu mai dau acum exemple ca nu are rost.
Sunt curios in care din discutiile de aici ai plecat cu o alta parere decat cea cu care ai venit.