Citat:
În prealabil postat de DanielS
Daca nu am avut dreptate in ceea ce am spus cu doua posturi mai sus, atunci cum poti sa iti explici aparenta contradictie dintre versetele urmatoare:
Romani 11:6 "Și dacă este prin har, atunci nu mai este prin fapte; altminteri, harul n-ar mai fi har. Și dacă este prin fapte, nu mai este prin har"
Efeseni 2:8 "Căci prin har ați fost mântuiți, prin credință. Și aceasta nu vine de la voi; ci este darul lui Dumnezeu. Nu prin fapte, ca să nu se laude nimeni."
|
Nu e o contradicite, si ortodocsii spun acelasi lucru, ca prin har suntem mantuiti. Doar ca Luther, dupa care se iau toti protestantii, nu a inteles ce vrea sa spuna acele versete si nici nu stia ce e acela har.
Raspunde mai intai la o intrebare: si iudeii aveau credinta si fapte, atunci de ce a mai fost nevoie sa vina Iisus? Vezi ca nu are niciun sens invatatura voastra?
Raspunsul e ca Iisus a adus harul, pentru ca prin har suntem mantuiti, nu doar prin credinta sau fapte. Si cand a dat harul acesta? La Cincizecime, cand Duhul Sfant (harul Duhului Sfant) S-a pogorat cu niste limbi ca de foc peste cei de acolo. Si cum se dadea harul credinciosilor? Scrie undeva in Sfanta Scriptura ca doar credeau si plecau mai departe? Nu, credeau, apoi erau botezati si primeau harul prin punerea mainilor. Toate acestea trei erau impreuna, ai acolo versete in care se spune ca unii aveau doar botezul lui Ioan si s-a explicat ca acela e doar un botez al pocaintei, nu botezul cu apa si Duh Sfant. Si mai e un pasaj in care unii erau botezati doar cu botezul lui Iisus si spune ca au primit apoi si Duhul Sfant prin punerea mainilor.
In zilele noastre punerea mainilor este Taina Mirungerii, care se face imediat dupa botez, al fel ca in Biblie.
Si cum s-a dat acest har, pentru ca si Apostolii au plecat pana la urma in Rai. Apostolii randuiau episcopi care faceau acest lucru, iar apoi preoti, care preluau din sarcini. Unde sunt episcopii in protestantism? Vedem in alt pasaj ca Simon a vrut sa transimta si el harul, si a adus bani. Inseamna ca nu toti cei botezati puteau face asta, ci cei ce primeau episcopia, de la Apostoli, acestia fiind randuiti tot prin punerea mainilor.
Deci protestantii nici macar nu au episcopi si nu stiu ce e harul, nu au cum sa il si transmita. De aceea, cel mai probabil, nu s-a mantuit niciun protestant de la Luther incoace. Prezenta harului e aratata si prin minuni, cum scrie si in Biblie. Protestantii nu au minuni, nu au sfinti facatori de minuni, e doar o filozofie, care nu difera cu nimic de alte filozofii sau de ateism. Inca o dovada ca nu exista nimic la ei, la fel cum si indienii sau paganii cred in ceva, fara sa aiba si vreo dovada de la Dumnezeu ca e bine ce cred.