Citat:
În prealabil postat de Dalian
Nu prin faptul că scrie din Sfinții Părinți se dă mare prietenul nostru foarte mare în ochii lui, Daniel cel Ortodox. Ci prin faptul că-și ia morgă de mare profesor când lui nici nu i-au dat bine tuleiele și nu s-a uscat cerneala pe diploma pe care n-a văzut-o încă.
Probabil că are un venerabil profesor căruia îi copiază stilul și asta nu-i rău în sine dacă ar avea simțul măsurii dar când vezi că el chiar se crede și își intră în rol de mare magistru, parcă ai avea o vedenie cu un păun înduhovnicit. Parol coniță.
|
Iubitule, cu acest mesaj chiar m-ai convins ca esti cel mai smerit de pe aici. Asta bineinteles ca am citit in ochii tai. Totusi nu vad sa ai morga de mare profesor... ei, ce sa-i faci, nu tuturor le e dat sa fie mari.
P.S. Vad ca s-a format un nucleu aici pe forum, care sub nici o forma nu vrea sa invete ceva de la altii. Pacat, ca avem
cu totii de invatat, daca nu din cele bisericesti, macar din cele ce tin de bunul simt si respect, ca sa nu vorbesc de dragoste pentru ceilalti, asa cum e crestineste.
Cand am intrat eu pe forum in 2006, forumul era plin de profesori, unul mai bun ca celalat. Si erau profesori universitari, dar si traitori, care cu darnicie imparteau din cele stiute de ei. Forumul era o adevarata "universitate (populara) de teologie, adica un loc in care oricine era sfatuit si invatat de cei stiutori. Incearcti sa intrati pe topicurile din 2005-2007 si vedeti acolo despre ce vorbesc. Alte vremuri!
Intre timp au fost goniti toti acestia; iar cand isi mai face aparitia cate unul de talia lor, nestiind in ce loc a nimerit, parca e cineva deranjat de lumina pe care incearca acesta sa o raspandesca, si auzim strigatul: "Stingeti lumina!" Pacat, zic eu, ca ne ingrijim mai mult de patimile noastre, decat sa ne cultivam smerenia. In nici o carte duhovniceasca nu am gasit ca la un sfat bun duhovnicesc, ucenicii sa fi raspuns: Pleaca, domnule, nu ne invata pe noi!
Nu numai ca nu au reactionat asa, dar le-au si notat, ca generatii dupa ei sa invete aceste sfaturi duhovnicesti pretioase.
Cei invatati, in loc sa se simta jigniti de tonul folosit, sa-si aminteasca mai bine, ca mai sunt multi la inceput de drum crestinesc si care vor sa invete si sa inteleaga. Iar acestia nu se vor simti calcati pe bombeu pentru ca cineva incearca sa-i invete ceva. Pe acestia ii inveti aplecandu-te cu dragoste la nivelul lor, explicandu-le.
Dumnezeu sa ne lumineze pe toti!