View Single Post
Vechi 26.02.2014, 17:55:34
Daniel_Ortodox Daniel_Ortodox is offline
Banned

Data înregistrării: 02.01.2013
Locație: pămîntul omenirii căzute
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru Daniel_Ortodox
Implicit

Doamne ajută.

Frate Pelerin spre răsărit, poate greșesc în ce spun, în sensul că voi sminti, Dumnezeu să mă ierte. Ți-am văzut duhul, frate Pelerin spre răsărit și astfel, Dumnezeu mi-a ajutat să pot răspunde în duhul tău. Surioara Annyta, s-a gîndit și la mine puțin, fiindu-i puțin antipatic, cînd a postat acel fragment al lucrării părintelui Nicolae Steinhardt. A ales lucrarea mai mult după numele titlului. Ea nu cunoaște dimensiunea descoperită de Dumnezeu Sfîntului Grigorie de Nyssa, și prin sfînt, nouă. Dimensiune la care se referă destul de frumos Tomas Spidlik, înspiritualitatea răsăritului creștin, care însă, doar un exemplu concis, începînd de la paginile 355 ale lucrării sale, amintind de rugăciune nu se ridică nici un strop la dimensiunile Canonului Ortodoxiei, sau Canonul Apostolic al primelor secole, carte publicată la editura Deisis, de diaconul Ioan I. Ică Jr. pe care ți-o recomand cu încredere și prioritar lucrării, eu numesc mai degrabă schițelor lui Tomas Spidlik.
De altfel tot scolasticismul, în jurul căreia gravitează cartea lui Tomas Spidlik, este o primejdie pentru Creștinism, fiind o erezie, o inovație, apărută în apusul eretic, de după 1054. Scolasticism, care este oferit de Tomas, întro manieră foarte ascunsă, deghizată chiar în duhul Sfinților Părinți. Scolasticism, împotriva căruia scriu și eu, cu mila Domnului la licență.
Revenind la cele spuse la sus, mă îndoiesc că surioara Annyta, ar cunoaște ceva din Avva Alonios, dar cu această cale, pentru că îl îndrăgesc atît de mult, pe Avva Alonios, voi aminti aici și acum, căteva cuvinte ale sale, pentru a-l face cunoscut, sau recunoscut celor ce trec pe aici:

Avva Alonis a zis: Dacă omul nu va spune mereu în inima sa: numai eu și Dumnezeu suntem pe lume, nu-și va găsi liniștea.
A mai zis: Dacă nu aș fi dărâmat totul, n-aș fi putut să mă zidesc.
A mai zis: Dacă omul vrea cu adevărat, din zori până seara ajunge după măsura dumnezeiască.
Avva Agathon l-a întrebat, odată, pe Avva Alonios: Cum să-mi stăpânesc limba, ca să nu mai spună miciuni?. Avva Alonios i-a răspuns: Dacă nu vei spune minciuni, multe păcate ai să faci. Cum adică?, întreabă celălalt. Bătrânul îi zice: Doi oameni au omorât în fața ta, și unul dintre dânșii a fugit în chilia ta. Dregătorul îl caută și te întreabă: În fața ta s-au întâmplat acestea?. Dacă nu minți, îl trimiți pe om la moarte. Mai bine îl lași în fața lui Dumnezeu, cu mâinile dezlegate, căci El el știe pe toate.

Și pentru a încheia cele deschise, am vrut intenționat să deviez înțelesul dat de surioara Annyta la cuvîntul părintelui Nicolae Steinhardt, "Falsul idealism", spre o dimensiune pe care ea să o poate înțelege mai bine, și pentru a o ajuta să se smerească, și împreună cu ea, și eu. Și nu dimensiunea cea expusă de tine în Schițele lui Tomas Spidlik, cu care ai făcut frăția ta comparația, sau nici cu Canonul Ortodoxiei - Canonul Apostolic al primelor secole, cu care iată fac și eu comparația. Totul pentru a-l înțelege acum, iată, nădăjduiesc, deși mă și îndoiesc, pe Avva Alonios sau Alonis.

Iar pentru frăția ta, Pelerin spre răsărit, fiind pe un drum din care încă nu ai ieșit, al protestantismului, dar din care trebuie să ieși, pentru a vedea Lumina și pentru a gusta adevărata simplitate, nu cea imaginată deocamdată de frăția ta, te rog așadar, să ai grijă dragul meu, să nu te pripești în afirmații, și prejudecăți, să nu scrii "într-adevăr", decît dacă Acela este cu adevărat Adevărul. Și cu adevărat Adevărul, nu L-a avut și nu Îl va avea nici un protestant niciodată. Scriu cu durere aceste cuvinte. Dar perfidia și pasiunea insistentă a demonilor, lucrează spre a minți în imitarea lor chiar și către cele mai curate și înalte lucrări ale Domnului, pe ei nu le cunosc, adică harul. Și lucrarea lor să ajungă la om. Și poate poate, va reuși o erezie. Prin protestantism a reușit să deschidă porțile acestei lucrări pentru om. Doar tot el poate imita și un înger de lumină. Deci ia aminte, dragul meu, că firul duhovniciei, pe care eu nu îl am, dar îl doresc, pentru că îl înțeleg, în dimensiunea cît să ți-l pot arăta și ție, este nevăzut, dar dacă ar fi văzut, ar fi de culori diferite, de dimensiuni diferite, de lungimi diferite, de densități diferite, și mai aspru și sau mai moale, toate în același timp observabile, unite, dar despărțite, dar pentru fiecare om, prin mila lui Dumnezeu Cuvîntul, prin pronia Sfintei Treimi, așa cum lucrează Duhul Sfînt, neterminîndu-se niciodată și nelipsind dintre oameni niciodată.

Bucurii.

P.S.: dacă dorești să citești Canonul Ortodoxiei - Canonul Apostolic al primelor secole, înainte de a dori să citești Canonul, îți recomand Teologia Patristică a părintelui Ioannis Romanides, cît și Dogmatica Patristică Ortodoxă. Nădăjduiesc că vei înțelege altfel pe Sfinții Părinți ai Bisericii, și vei dori Botezul Creștin, față de botezul eretic protestant, devenind atunci cu adevărat creștin. Cuvinte poate prea dure pentru tine, dar Ăsta e Adevărul.

Last edited by Daniel_Ortodox; 26.02.2014 at 18:01:14.
Reply With Quote