View Single Post
Vechi 26.02.2014, 20:41:03
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

În vara anului 1990 a venit în pelerinaj pe la mănăstirile din Moldova un tânăr ortodox, arhitect din Paris. Ajungând și la Mănăstirea Sihăstria, a auzit de vestitul duhovnic Paisie și dorea să-i ceară un sfat duhovnicesc. A fost primit cu dragoste de bătrânul.
- Părinte Paisie, a întrebat tânărul pelerin prin translator, nu știu ce să fac în viață, să mă căsătoresc sau să mă fac călugăr?
- Câți ani aveți, a întrebat Părintele Paisie?
- Am 31 de ani, părinte!
- Dacă a trecut vremea de căsătorie, du-te la o mănăstire, fă-te călugăr și slujește lui Hristos că vei avea mare plată în ceruri!
Întorcându-se în patria sa, acest tânăr nu mai avea liniște în suflet. Cuvintele Părintelui Paisie și glasul Duhului Sfânt îl chemau să renunțe la toate și să se facă monah. După câteva luni a intrat în obștea Mănăstirii Sihăstria și astăzi este ierodiacon și mulțumește lui Dumnezeu pentru harul primit.
Cel mai important lucru la acest mare duhovnic era puterea lui harismatică cu care pătrundea sufletul și conștiința credincioșilor. Apoi mila și iubirea profundă cu care primea pe toți, și smerenia unită cu blândețe prin care cucerea și întorcea la pocăință, transformând radical pe cei care veneau la el cu credință.
Toate aceste daruri cu care a fost înzestrat de Dumnezeu, l-au făcut cunoscut în toată țara și l-au învrednicit să aibă un mare număr de fii duhovnicești, mireni și călugări de toate vârstele și stările sufletești, fiind considerat duhovnicul cel mai căutat și cu cei mai mulți fii sufletești din țara noastră în ultimele decenii.
(Arhimandrit Ioanichie Bălan, Părintele Paisie Duhovnicul, Editura Trinitas, 1993, pp. 121-122; p.125)