View Single Post
Vechi 27.02.2014, 20:42:32
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit ,,Batranul cel frumos": plerousthe en pneumati

In anul 1977,intr-o scrisoare adresata doamnei V,parintele Sofian Boghiu spunea:,,Citind randurile pe care mi le-ati transmis, pline de imagini si de ganduri duhovnicesti,am asistat pe rand la bucuriile pe care vi le ofera acest urias parc al lui Dumnezeu-natura-precum si la amaraciunile pe care vi le servesc semenii nostrii,uneori chiar cei mai apropiati: parinti,frati ori surori.Depinde de noi cum le primim si pe cele bune si pe cele rele.Cat despre bucuriile vietii are Dumnezeu grija sa nu fie nici multe,nici lungi,ca sa nu ne legam inima de ele.Ni le flutura pe dinaintea ochilor si inimii noastre,pentru ca prin ele,ca prin niste oglinzi,sa privim la bucuriile pe care ,,ochiul omenesc nu le-a vazut si la inima omului nu s-au suit".Pentru multi dintre noi,bucuriile fagaduite ,,dincolo"par niste abstractiuni sau niste vorbe goale,dar ele continua sa fie niste realitati eterne. Cat despre reversul bucuriilor din viata noastra,numite necazuri sau suferinte,avem din belsug.Ele implinesc rolul factorilor care contribuie la putrezirea bobului de grau,pentru ca din el sa rasara vlastarul nou,fiinta noua,asa cum ne invata Cel inviat din morti."

Acelasi batran frumos,daruind sfaturi in cel mai profund inteles continut in notiunea de paroxusmos din Evrei 10:24,mai spunea:,,In inteles biblic a cunoaste inseamna a avea o experienta concreta:a cunoaste suferinta,pacatul,razboiul,pacea,binele ori raul;inseamna a fi angajat practic si real in asemenea stari,din experienta carora se pot cunoaste in toata profunzimea lor.In cunoasterea religioasa totul incepe prin initiativa lui Dumnezeu.Inainte de a-L cunoaste eu pe Dumnezeu,eu sunt deja cunoscut de EL.Inainte de nastere Dumnezeu a cunoscut pe profetii Sai.EL ne cunoaste pe fiecare pe nume...si casa noastra,si viata noastra,si inima,si gandurile si tot cuprinsul vietii noastre.

Adeseori Dumnezeu se face EL Insusi cunoscut noua.De Dumnezeu trebuie sa ne amintim mai degraba decat respiratia.La EL trebuie sa meditam ziua si noaptea.Sa povestim despre EL seara,dimineata si la amiaza.Sa-L binecuvantam intoata vremea.Sa ne amintim de Dumnezeu cand ne culcam,cand ne sculam,cand calatorim pe drumurile vietii si cand facem orice altceva si prin aducere aminte de EL sa ne formam spre o viata curata"(Parintele Sofian Duhovnicul ,,Batranul cel frumos" editura Bizantina).

Fara de final:,,....caci spre Tine am trimis neputintele noastre.Fii milostiv si ne miluieste pe toti"(Euchologion-ul egiptean al lui Serapion din Thumis)

Last edited by Pelerin spre Rasarit; 27.02.2014 at 20:52:00.
Reply With Quote