avantaje si dezavantaje...
Avantajele comunicarii interumane sunt binecunoscute; decand cu tehnologia moderna putem comunica worldwide, la orice ora, cu oersoane pe care alminteri nu le-am fi cunoscut niciodata; imaginati-va ce rau ar fi fara aceasta posibilitate; sa patesti un mare necaz (sa te parraseasca sotia sau iubita, sa te dea afara de la serviciu, sa te certi cu seful sau cu un client important) si sa fii singur acasa, sa nu ai telefon, sa cobori la tel public sa incerci sa suni cativa prieteni, sai sa nu-ti raspunda, sau sa nu aiba timp sa vb cu tine, sa suni la dr si sa te programeze sapt viitoare, sa te duci la biserica si sa nu-ti gasesti duhovnicul...ce-ti mai ramane de facut, decat sa te duci acasa sa te imbeti, sa iei un pumn de pastile, sa spargi si sa trantesti, sa-ti tai venele, sau, in cel mai fericit caz, dc esti intelept, si ai o carte de rugaciuni, sa te pui pe plans si pe rugat...
Insa dezavantajele tehnologiei rezida in primul rand din limitele lor : e posibil ca tocmai cand esti la maxima ananghie, sa se strice gadgetul, sau sa nu mearga netul, sau sa-l spargi chiar tu cu mana ta, de suparare ca nu te ajuta, sau s anu gasesti pe nimeni online sa-i impartasesti ce-ai pe suflet si sa-ti raspunda, sau chiar mai rau sa te ia la misto cineva cunoscut sau necunoscut...
Apoi, riscam sa constatam in momentul cand comunicarea virtuala devine nefunctionala, ca ne obisnuisem mai bine cu aceasta modalitate de comunicare si ca ne-am cam rupt de realitate, nu mai avem prieteni, nu mai comunicam cu familia, iar la necaz, dc suntem in imposibilitatea de a ne mai "conecta", efectiv nu avem cu cine comunica face-to face... Stiti ce patesc eu dc trebuie sa sun si vb cu cineva pe telefon, nu pe internet? vai, e jale, imi bate inima cu "200 la ora", tremur, am palpitatii transpir, ma iau ameteli, tot numai de emotii si rusine...iareu chiar am avut in multiple randuri necazuri legate de "smartphone"... iar acum se repeta din nou, ieri l-am spart pe al doilea, (intre timp mai sparsesem si pe cel de serviciu), acum iar s-a suparat al meu pe mine si ma uraste, probabil nu-mi va vorbi si ma va persecuta iar vreo doua saptamani, si nu am ce sa fac, pt ca are dreptate, chiar dc mie nu-mi convine... Deci iata cum un gadget poate strica relatiile interumane !!!
|