Nu stiu daca am postat bine, poate s-a mai discutat si in alta parte subiectul; as dori daca se poate sa clarificam o chestiune: ce valoare, putere are "dezlegarea" pe care o dau preotii la slujba de inmormantare si respectiv pomenire, parastas? Aceasi pe care o are dezlegarea care ti-o da in timpul vietii, la spovedanie? Adica si cei care au murit nespovediti pot fi dezlegati post mortem (iertati de pacate) prin rugaciunile care se fac special pt ei, sau...nu e acelasi lucru ca atunci cand apuci sa te spovedesti chiar si pe patul de moarte?
(asta in conditiile inc are preotii care tin aceste slujbe e posibil sa nu cunoasca mai mult de 10 %,s a zic, dintre cei pomeniti, iar din aceia care sunt pomeniti de rude o mare parte sa nu fi fostla viata lor practicanti, sau poate nici macar credinciosi, si totusi rudele sa-i pomeneasca mai cu ravna, stiind ca asta e ultima lor sansa)
Am mai auzit ca pe patul de moarte practic poti fi iertat si dezlegat de orice pacat, si ti se da ultima impartasanie indiferent ce pacate ai fi savarsit, trebuie doar sa mai fii cat de cat lucid sa te poti marturisi (sa nu fii inconstient sau "nebun"). Atata doar a e posibils a nu mai fi suficient de lucid incat sa marturisesti absolut tot, ba chiar sa omiti lucruri importante, mai ales daca nu esti un induhovnicit, iar acum o faci doar de "forta majora"; te mai ajuta cu ceva, in acest caz?
Tot referitor la dezlegari, am fost pt a doua oara la o manastire din apropiere, si si de data asta dupa sf liturghie s-au citit acele "rugaciuni de dezlegare" (moliftele sf Iona Gura de Aur??? nu sunt sigura)
|