RUGĂCIUNE DE POCĂINȚĂ ÎN POSTUL MARE
Cu ce cuvânt voi călători pe marea acestei vieți învolburate, ca să ajung la Tine, Cuvinte ? Cu ce gând voi bate la poarta milostivirii Tale, ca să mă primești iar pe mine, cel căzut, întru bucuria Ta ? Proorocul Elisei oarecând cu cojocul lui Ilie a trecut Iordanul, iar eu nu aflu cuvânt de umilință cu care să trec râul ispitelor și să ajung la limanul pocăinței, Cuvinte al slavei. Mintea s-a întunecat și gândurile rele ca niște fire o au sugrumat, făcându-o moartă pentru orice cugetare dumnezeiască. Dar Tu, Cel Ce ești Soarele slavei, Care faci să strălucească bucurie și în cer și pe pământ, luminează-mă și pe mine, povățuindu-mă către căile înțelepciunii. Inima mea s-a făcut sălaș a toată răutatea și nu știu cu ce gând mă voi apropia de Tine, Izvorul bunătății, ca să ierți nedreptățile mele și să-mi dăruiești picăturile milostivirii Tale.
Patimile mele m-au aruncat în mormântul întristării, dar Tu, Cel Ce ai deșertat mormintele și din mormântul iadului ai scos pe cei ținuți acolo pentru neascultarea lui Adam, ridică-mă și pe mine din groapa fărădelegilor mele, punându-mi înainte calea îndreptării.
Gustat-a Eva din rodul pomului și de moarte s-a împărtășit tot neamul omenesc, dar Tu, Hristoase, Viața Cea adevărată, Cel Ce ai venit să strici prin moarte stăpânia morții, pe mine cel omorât de păcat mă înviază și în cărările cele pricinuitoare de viață ale ascultării mă îndreptează.
Prin post ai dăruit lui Moise tablele legii, iar mie scrie-mi nevăzut cu condeiul Duhului pe tablele inimii voia Ta dumnezeiească de mântuire, ca păzindu-o pe aceasta să scap de tirania păcatelor.
Cum vom îndrăzni a Te lăuda pe Tine, noi cei lipsiți de orice cinstire pentru îndeletnicirea cu lucrurile păcatului ? Încă și neștiința mă covârșește, iar toate gândurile mele sunt pământești și iubitoare de îndulciri lumești. Dar ca Unul Ce nu ai lepădat pe femeia cea păcătoasă și lacrimile ei de pocăință le-ai primit ca pe niște mărgăritare mai de preț decât strălucirile laudelor cu care îngerii neîncetat Te înconjoară, nu Te scârbi Cuvinte, nici de mine, cel căzut. Cel Ce ești Izvorul curățirii tuturor, cu picăturile îndurărilor Tale spală și mintea mea întinată peste măsură cu răutatea și dă-mi a Te lăuda cu mulțumire așa: Slavă Ție, Adâncul Cel nemăsurat al milostivirii, Lumina bucuriei Ce întâmpină pe cei întristați, Glasul Ce răsună în pustiul inimilor chemând la pocăință, Ridicarea celor căzuți în adâncul fărădelegilor, Biruința celor ce se luptă împotriva duhurilor răutății, Întărirea celor ce se ostenesc cu nevoințele înfrânării, Cuvântul Cel necuprins de cartea inimii, Înțelepciunea celor smeriți cu duhul, Cuvântul celor lipsiți de cuvânt de îndreptățire, Nădejdea mântuirii celor ce se roagă Ție. Nu ne pierde pe noi până în sfârșit întru mulțimea fărădelegilor noastre, ci, Cel ce ai zis: Întoarceți-vă, fiii oamenilor”, întoarce-ne pe noi de la vrăjmașii noștri și ne primește în locașurile pocăinței mai înainte de a moșteni, prin mila Ta dumnezeiească, lăcașurile cerești ale Tatălui.
Adu-Ți aminte Doamne, că prin baia Sfântului Botez ne-ai trecut pe noi, ca să ne faci fii ai Tăi și să ne întărești a trece marea patimilor cu ușurință. Adu-Ți aminte de făgăduințele Tale dăruite poporului Tău și nu ne lăsa pe noi să pierim în fărădelegile noastre, căci, măcar că suntem mai greșiți înaintea Ta decât păgânii, măcar că batjocură diavolilor ne-am făcut, întunecându-ne cu totul și umplându-ne de toată necurăția păcatelor, zidirea mâinilor Tale suntem și în gândul Tău dumnezeiesc de la început ne-ai închipuit pe noi a fi popor ales ca să mărturisească lumii puterea Crucii Tale. Deci, milostivindu-Te pentru însele făgăduințele Tale, nu ne da pe noi pierzării și nu ne pierde întru mânia Ta, ci ajută-ne a dobândi iarăși în dar de la Tine frumusețea cea dintâi a sufletului, ca luând în minte starea ticăloasă în care ajunsesem, să ne ferim de toată răutatea și cu pocăință să lucrăm pământul mântuirii spre moștenirea veșnicelor Tale bunătăți. Amin.