Da, sigur am pus acea intrebare retorica in care raportam rugaciunea la autosugestie. Intrebarea, insa, s-a nascut tot in urma celor citite pe aici, pe forum. Dar si din cele simtite de mine.
De ce crezi tu ca deochiul, ca de aici a pornit, poate fi creat/provocat prin autosugestie? Pentru ca fenomenul exista. Cum poate un bebelus sa se autosugestioneze? Poti sa-mi spui? Da, stiu ca exista rugaciuni impotriva multor rele care se pot face asupra oamenilor de catre alti oameni. (Daca nu ai facut-o pana acum, iti recomand sa citesti de la topicul "De ce crezi in Dumnezeu?..." cele povestite de mine.)
Sa revenim: celui deocheat i se spune , cred eu, o rugaciune, dupa ce s-au incercat toate metodele de calmare, de linistire, pentru ca cineva isi da seama ca e "deocheat". Ca prin minune, copilul sau adultul, isi revine. Daca nu as fi vazut cu ochii mei, nu as insista asupra acestui subiect. Dar, vezi tu, de aici, de pe acest forum, lipseste tocmai un preot care, dupa ce noi ne expunem parerile, sa vina sa ne spuna unde avem dreptate, unde nu, de ce am gresit si cum/ce sa facem sa nu mai gresim.
Acum tot despre rugaciune si autosugestie: vezi cat de bine te simti dupa ce ai spus o rugaciune? Cata forta ai in tine dupa ce o parte din povara ta ai pus-o pe umerii altcuiva? Dar, apropo, de ajutorul pe care il cerem, mai ales in momentele cheie ale vietii: am spus ca degeaba asteptam noi ajutorul divin, daca nu actionam. Si, actionand noi dar si rugandu-ne, succesul se arata. Am simtit asta de multe ori. Si dupa o rugaciune, m-am simtit mult mai puternica, mai increzatoare. Revin, oare nu e autosugestia, dar nu in sensul de fenomen desprins de divinitate. Oare in momentul cand eu m-am rugat, gandul meu nu a fost impregnat cu putere, vointa, tenacitate de la Dumnezeu? Oare Dumnezeu nu inseamna, totusi, putere, tenacitate, vointa transferata de la divin la om? Sigur, nimic fara Dumnezeu, dar toate acestea pentru succesul nostru, nu ni le da, ca pe un dar, Dumnezeu?
Hai, ca e prea mult si iar te zapacesti.
Inca ceva: "Faca-se voia Ta..." aici e vorba ca in cele dorite de mine, cel care ma rog, in tot ce-mi doresc, vreau ca sa se faca si voia lui Dumnezeu, pentru ca eu vreau, dar daca el nu vrea?... E ceva mai complicat, nu? Si iar ajungem la vointa divina si vointa personala.
|