Cineva mi-a indicat sa citesc acest fir de discutie, dar si aici pe langa niste mesaje foarte interesante gasesc discutii ciudate, bazate pe refuzul unor de a intelege niste lucruri simple.
Ii multumesc si eu lui Mihailc pentru postarile interesante. Ama sa citesc si eu cartea lui Schmemann despre post.
Inca ceva, la nelamuririle unora:
1. Si eu consider ca la biserica, inclusiv la Sf. Liturghie nu neducem si nu ne trebuie sa ne ducem numai pentru spovedit si impartasit, ci si pentru a asculta alte invataturi si a ne ruga.
2. Legat de ceea ce se intampla in biserici, faptul ca multi nu se duc sa se spovedeasca, sau sa se impartaseasca.
Nu stim noi ce este cu oamenii si de ce n-o fac! Nu putem sa-i judecam.
Sunt diverse motive pentru care nu pot sa nu vor s-o faca.
Ar trebui sa vorbeasca preotii cu ei poate, sa lamureasca niste lucruri.
Si la noi la biserica sunt unii care se impartasesc regulta, foarte des, la fiecare slujba si altii care nu o fac, sau o fac rar.
Copiilor nu li se cere post si de asta pot si o fac.
Dar adultii au anume interdictii: ori sunt opriti (daca fumeaza, sau mai stiu eu), ori nu pot sau nu vor sa posteasca.
In primul caz decizia este la preot.
In al doilea nu stiu de ce este atat de greu pentru unii sa inteleaga ca problema asta a alimentatiei nu este atat de simpla.
Nu e ca si cum renunti sa te incalti cu anumiti pantofi, sau sa faci nu stiu ce.
Mancatul este un lucru vital. Si in fiecare familie sunt anumite probleme.
Nu e vorba nici de indiferenta sau de lipsa de iubire sau de ascultare fata de Dumnezeu. Din moment ce asa suntem construiti...Daca era facuti ca vacile, mancam si noi ca ele.
Sa nu mai judecam si sa nu legam credinta unui om de posibilitatile lui vitale.
Unii preoti poate ca dau dezlegari la alimentatie. Dar poate ca nici nu tine numai de alimentatie, poate ca exista si alte lucruri care opresc oamenii de la impartasit.
Poate ca ar ajuta daca s-ar discuta deschis in biserici.