View Single Post
  #104  
Vechi 08.03.2014, 22:12:07
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Mesaje: 32.330
Implicit

POMENIREA MORTILOR - SAMBATA SFANTULUI TEODOR !



În prima sâmbătă a Postului Mare, Biserica Ortodoxă sărbătorește anual această întâmplare minunată, mulțumind lui Dumnezeu și cinstindu-l pe sfîntul Său rob, Teodor.

Prima sâmbătă din Postul Mare are o dublă semnificație: începutul pomenirilor celor adormiți și comemorarea Sfântului Teodor Tiron, de numele căruia se leagă introducerea binecuvântării colivei în tradiția liturgică a Bisericii și, mai târziu, în slujba Panihidei. Sinaxarul din Triod pentru această zi amintește de minunea colivelor, a cărei narațiune e atribuită Patriarhului Nectarie al Constantinopolului (sfârșitul secolului IV). În timpul împăratului Iulian Apostatul, acesta a poruncit să fie stropite cu sângele animalelor sacrificate idolilor toate produsele vândute în piața cetății imperiale, pentru a întina astfel prima săptămână din Postul Mare al creștinilor. Mucenicul Teodor s-a arătat în vis arhiepiscopului de atunci, Eudoxie (360-369), descoperindu-i planul lui Iulian și sfătuindu-l să fiarbă boabe de grâu (în greacă „kolva“, de unde și românescul „colivă“) și să le împartă locuitorilor Constantinopolului pentru ca aceștia să nu fie nevoiți să cumpere alimente de la piață. Arhiepiscopul a stabilit ca în fiecare an, la încheierea primei săptămâni a Postului Mare, să se serbeze un praznic în memoria acestei minuni și a Sfântului Teodor.

Din acest motiv, în Tradiția Bisericii, această sâmbătă a mai fost numită Sâmbăta Sfântului Teodor sau Sâmbăta colivelor. Rânduiala binecuvântării colivelor în această zi are o semnificație diferită, aceea a comemorării minunii Sfântului Teodor, motiv pentru care apar și mici modificări în slujba Panihidei. Aceasta nu mai cuprinde Psalmul 90 și „Aliluia“ ca la Panihida pentru cei adormiți, ci Psalmul 142 și „Dumnezeu este Domnul“ festiv, un canon al Sfântului Ioan Damaschin la această minune, după care se face binecuvântarea colivelor.
Această primă sâmbătă este, așadar, ocazia unei duble bucurii: încheierea primei perioade a postului și prăznuirea mucenicului.
“Să ne odihnim în sâmbăta de astăzi, oamenilor, încetând ostenelile cele de ieri, pentru Cel ce a binecuvântat această zi cu odihnă și cu prăznuirea cea de acum a mucenicului“.
“Postul cel curat și fără prihană la noi acum ajungând, a adus cu sine săvârșire de minuni mucenicești. Căci prin post ne curățim de întinăciunile și de necurățiile cele sufletești, iar prin dovezi și lupte vitejești asupra patimilor ne îmbărbătăm. Pentru aceasta și cu darul sfintei postiri, luminându-ne și cu minunile mucenicului Teodor, întărindu-ne în credința întru Hristos, cerem de la El să dea mântuire sufletelor noastre“.


Ceea ce va da bucurie celor adormiți este străduința noastră de a bineplăcea lui Dumnezeu, astfel încât să-i întâlnim în Rai și astfel să trăim cu toții împreună în viața cea veșnică. Amin.
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
Reply With Quote