RUGĂCIUNE CĂTRE SFINȚII PATRUZECI DE MUCENICI DIN SEVASTIA ARMENIEI
Ce laudă vrednică voi afla în vistieria inimii spre a împodobi luminată prăznuirea voastră ? Cu ce cuvânt voi zidi pod în inima mea spre a ajunge la vederea înălțimii jertfei voastre pentru Hristos ? Sufletul îmi este tulburat de necazuri și mulțimea fărădelegilor mele mă cufundă în adâncul întristării, dar voi care sunteți icoane ale răbdării stăruitoare întru durere, întăriți și sufletul meu slăbănogit de multele ispite, ca întru răbdare să străbat pământul mântuirii.În mijlocul iezerului fiind încercați de cumplite dureri, v-a strălucit vouă lumina lui Hristos, izbăvindu-vă din cumplita încercare. Așa și pentru noi rugați-vă, ca întru întunericul necazurilor să ne strălucească lumina prăznuirii voastre, care să ne întărească întru răbdarea necazurilor.O, Sfinților Mucenici, cei ce ați trecut prin foc și prin apă și ați ajuns la odihna Raiului, rugați-vă și pentru noi, cei încercați în focul multor ispite și tulburați de valurile multor necazuri. Ca unii ce prin zdrobirea mădularelor voastre ați zdrobit capul șarpelui celui viclean, dați-ne mână de ajutor pentru a sfărâma noi toate cursele întinse de cel învechit în răutate și a ajunge la limanul mântuirii. Frigul cel cumplit ați răbdat până la sfârșit în iezerul înghețat și v-ați izbăvit de chinul cel veșnic al iadului, intrând întru odihna Treimii și îndulcindu-vă de suflarea căldurii iubirii dumnezeiești. Sufletul meu cel înghețat de viforul multor ispite ce mă tulbură încălziți-l cu mantia rugăciunilor voastre.Norii necazurilor întunecă pururea cerul sufletului meu, dar voi cei ce ați strălucit ca niște raze prealuminoase, dăruiți nouă lumina bucuriei, ca pururea să ne îndulcim de milostivirea Soarelui dreptății.Ca cei ce ca niște stele prealuminoase străbateți cerul trimițând raze de rugăciune tuturor celor dintru întunericul mâhnirii cercetați-mă și pe mine cu milostivirea voastră, întărind sufletul meu pe piatra pocăinței.Stând înaintea Celui Preaînalt aduceți pentru toți jertfe de rugăciune și mulțumiri Stăpânului, ca să ajungem și noi împreună cu voi la limanul odihnei celei veșnice, acolo unde glasurile îngerești laudă neîncetat pe Cel mai presus de toată frumusețea cerului și a pământului. Acestuia cereți pentru toți vreme de pocăință, ca săvârșind fapte vrednice de mântuire să trecem noaptea acestei vieți și să ajungem la lumina Înțelepciunii, lăudând neîncetat pe Tatăl, pe Fiul și pe Sfântul Duh. Amin.