AlinB - da, exact asta este problema. Multumesc.
Tocmai despre asta este vorba pe acest fir. Sa intelegem institutia/notiunea duhovnicului.
Nu este vorba numai despre spovedanie aici. Duhovnicul nu se rezuma numai la spovedit.
Poti sa te spovedesti la orice preot, dar nu orice preot la care te spovedesti se cheama ca este duhovnicul tau. Mai mult, am inteles ca nu orice preot poate fi duhovnic. Adica ce anume ii trebuie in plus, in afara de slujba speciala ce i-o citeste episcopul locului? Ce anume ii trebuie lui ca persoana sa poata fi duhovnic?
Eu ma refer aici la partea de consiliere, care se pierde si este controversata.
Spovedania nu este totul in credinta, daca nu ai claritate si pace in suflet.
Si mai sunt si problemele care nu sunt pentru spovedanie, nu sunt pacate, dar sunt probleme de suflet.
E vorba si de miile de intrebari pe care le are in credinta fiecare din noi.
Sa te poti duce la biserica sa intrebi, sa ceri ajutor.
Pentru unii duhovnicul este totul in viata, ii sfatuieste in toate si il intreaba orice.
Si ma refer aici la intrebarile legate de credinta, de biserica.
As face aici si paralela cu nasii de cununie sau botez. Si ei au un rol asemanator duhovnicului pana la urma. Nu sunt preoti, dar trebuie sa ii consilieze si ajute pe fini.
Ei nu sunt luati numai pentru slujba de botez sau de cununie, ci pentru toata viata, pentru consiliere si ajutor concret. Si ei ar trebui bine scoliti...
Si inainte vreme existau in biserica diaconi. La inceput erau si femei diaconite.
Acestea se ocupau de femeile si copiii din parohie. Adica presupun ca se ocupau de treburi din biserica, fara a fi preoti. Si ii ajutau pe preoti pe de o parte, care nu se puteau ocupa de toate, iar pe de alta parte ii ajutau pe oameni. Nu stiu exact cat si cu ce anume.
Deci referindu-ne strict la partea de consiliere ar exista posibilitati. In fond cam ceea ce face si acest forum, numai ca mai corect, in cadrul bisericii si fara a rani lumea.
Da, inteleg ca poate ca unii vad si la consiliere un "duh" pe care numai un preot il poate avea.