Citat:
În prealabil postat de fallen
Sa vezi pe cineva ca pe un dar de la Dumnezeu, ca pe un raspuns la rugaciunile tale, mi se pare ok, dar ca pe o "icoana"(facatoare de minuni) nu e totusi putin cam mult? Nimeni nu poate face minuni decat cu voia si prin puterea lui Dumnezeu. Iar sa astepti ca altcineva, alta persoana, sa faca minuni in viata ta, sa-ti dea tot ce nu ai avut pana acum (sentimental vb) e o asteptare pu?in cam mare pe umerii persoanei respective. Afara de asta, nu este sanatos pt nimeni ca fericirea si confortul lui psihic sa depinda de altcineva (cautati detalii despre asazisa "personalitate adictiva" sau "borderline"). Din pacate, acest tip de tulburare e destul de frecvent intalnit la noi si se si "mosteneste", sau mb zis se "invata" de la parinti. E ok sa-ti iubesti mama, sa depinzi de ea, dar pana la o varsta; e normal apoi sa-ti iubesti sotul/ sotia, dar fara insa a deveni "dependent"...adica sa simti ca fara el/ea existenta ta nu mai are nici un sens.
|
Eram aproape sigur că voi fi înțeles greșit. Și nu atât eu, cât anumite aspecte ale spiritualității creștine care sunt percepute îndeobște ca niște metafore exagerate, fără relevanță în viața oamenilor. Dar ca să nu adâncesc neînțelegerea, întreb și eu ca unul care încearcă să priceapă de la alții unele lucruri:
- ce înseamnă a fi chip (eikon) și asemănare a lui Dumnezeu?
- la ce se referă expresiile "a te îmbrăca cu Hristos" și "nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăiește în mine"?
- ce este o icoană a lui Hristos?
În Biserică și în căsnicia îmbisericită nu există indivizi autonomi. Și cel mai mare sfânt în viață are un duhovnic și se împărtășește din mâinile unui preot. Pentru ca sufletul să-și lucreze mântuirea în această lume are nevoie de trup, iar trupul ca să fie viu nu poate să se lepede de suflet, declarându-și autonomia și independența. Dacă sufletul și trupul se despart, niciunul nu mai poate face nimic pentru sine, dar cât sunt împreună salvarea amândurora mai este posibilă. Iar în căsnicia binecuvântată de Dumnezeu bărbatul și femeia devin un singur trup, cam așa aud eu că se propovăduiește la biserică. Asta înseamnă că cei doi au renunțat în mod liber la condiția de indivizi, fără a-și pierde caracteristicile personale, optând pentru alt mod de existență, cel al comuniunii organice întru Hristos.
"Și nu poate ochiul să zică mâinii: N-am trebuință de tine; sau, iarăși capul să zică picioarelor: N-am trebuință de voi." (1Corinteni 12:21). Atât ochiul cât și capul au posibilitatea să supraviețuiască și fără mână sau picior, dar vor trăi tot restul vieții cu un handicap.
Caracteristic unei icoane făcătoare de minuni este să ipostazieze voia și puterea lui Dumnezeu. Nicio icoană nu face minuni prin lucrare proprie.
Un om nu poate fi el însuși, în mod exclusiv, sensul vieții cuiva. Dar poate fi un indicator către sensul vieții cuiva, așa cum duhovnicul nu este el însuși Dumnezeu ca să-ți ierte păcatele, dar lucrează în numele și cu puterea lui Dumnezeu când îți dă dezlegare și îți arată voia lui Dumnezeu când îți dă sfat.