View Single Post
Vechi 06.01.2008, 19:18:32
Mirean Mirean is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.03.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de MARIUS_DANIEL
Iar vorbesti aiurea.Unde am zis eu ca e eretic?Din contra a vrut sa-i aduca pe eretici la adevar,dar nu prin compromisuri,cum sunt rugaciunile comune.Ce n-ai inteles?Faci pe prostul?A participat la intalniri,dar si-a dat seama ca nu a ajutat cu nimic,de aceea a si spus ca e produsul masoneriei care vrea sa relativizeze ortodoxia.
Ceea ce voiam sa subliniez este ca participarea la adunari ecumenice, asa cum ii acuzai tu pe ierarhi, nu te face eretic!
Din contra, neascultarea si iesirea din Biserica te face apostat sau, dupa caz, eretic!
Oricum, discutia devine sterila in lipsa raspunsurilo care vrei sa le dai si a incapaciotatii de a intelege cele afirmate de mine.
Reamintesc ca, personal, consider ca "ecomenismul", la modul prezentat de tine, este periculos pentru Ortodoxie, dar nu exista asa ceva in BOR, si nici nu ai putut dovedi ca exista!
Raman la parerea mea initiala, care coincide cu ce oficiala BOR, respectiv ca este vorba, in cazul Ortodoxiei romanesti (in sensul administrativ-teritorial), de un "ecumenism proactiv", sintagma pe care am explicat-o anterior.
De altfel, nu inteleg de ce tu, care nu il recunosti pe PF Daniel ca ierarh ataci BOR si ierarhia Bisericesca, sau de ce nu iti vezi pur si simplu de drum cu "ai tai". Totusi inteleg si de ce te temi sa spui care este ierarhul de care asculti...asta ar lamuri multe. Cu toata astea ma surprinde ca tu care nu te sfiesti sa ataci patriarhul si ierarhii te temi sa-ti marturisesti propria apartenenta la credinta.
Si asta ma face sa raman la vechea me parere, anume ca unicul tau rol pe acest forum este sa ataci BOR.
In ce priveste rugaciunea comuna, ei bine, ea nu este tocmai comuna. Fiecare si-a facur propria rugaciune. Nu s-a spus nicaieri ca este o rugaciune in "acelasi duh", ci o rugaciune "pentru pace în lumea întreagă".
"Sa faceti cereri, rugaciuni, mijlociri, multumiri pentru toti oamenii… ca sa petrecem viata pasnica si linistita intru toata cuviosia si bunacuviinta (I Tim. 2, 1-2).
Ai putea sa te intrebi, pe buna dreptate, de ce nu s-au facut aceste rugaciuni fara participarea celorlalte culte. Ei bine, nu uita, BOR este Biserica misionara, iar Biserica Ortodoxa, ca biserica misionara are datoria fundamentala de a propovadui adevarul evanghelic oricand si oricum!
"Misionarismul social, ospitalitatea crestina, bunacuviinta nu trebuie sa aiba a face cu promovarea "minimului dogmatic" știut fiind că "in materie de dogmă nu exista concesie", spunea Sf. Marcu al Efesului. Iar o schimbare in invatatura de credinta, cauzata de ecumenism, nu a putut mentina nimeni. Asa cum nimeni nu a putut dovedi nici vreo Liturghie comuna.
Ca sa iti raspund la intrebare, intelege indemnul Sf. Parinti si in context istoric, ju numai in cel "literar".
Cat despre pr. Staniloae, care spunea ca "Ecumenismul este pan-erezia veacului XX", este bine stiut ca, si dupa cea afacut acesta afirmatiem a participat la manifestările anterioare ecumenice, ceeea ce l-a facut sa spuna ca ecumenismul este o mișcare afiliată masoneriei mondiale.
Da, sunt de acord cu pr Staniloae! Dar nu am auzit o recomandare data BOR sau ierarhilor dea renunta la "ecumenism". Si stii de ce? Pentru ca nu este cazul, "ecumenismul proactiv" nu este periculos...

Reply With Quote