După cum este obiceiul, în ziua următoare unei mari prăznuiri a Domnului, facem prăznuire de cel care a fost trimis de Dumnezeu la Sfânta Fecioara spre a fi binevestitor al Veștii celei Bune. De la începuturi, și pe tot parcursul istoriei mântuirii noastre, acest prinț și arhistrateg al Puterilor celor netrupești a fost pentru noi oamenii Îngerul milostivirii și a bunăvoinței dumnezeiești. Ființa de foc, lipsită de orice schimbare și dăruită totdeauna vederii slavei dumnezeiești, Arhanghelul Gavriil a fost desemnat de Domnul ca "duh slujitor, trimis ca să slujească, pentru cei ce vor fi moștenitorii mântuirii" (Evrei 1, 14). După Sfântul Proclu al Constantinopolului, numele lui înseamnă "Dumnezeu și om" și a fost dăruit de Dumnezeu ca să vestească toate tainele legate de Întruparea Domnului nostru Iisus Hristos. Culmea și împlinirea desăvârșită a acestei misiuni a sa a fost deci acel "Bucură-te" adresat Maicii Domnului și care a devenit formula de laudă și de slăvire a tuturor celor care, grație lui, s-au făcut moștenitori ai Mântuirii și s-au străduit să urmeze pe pământ chipul vieții îngerești.
Gavriil, ce se tâlcuiește “bărbat-Dumnezeu“, este arhanghelul bunelor vestiri de bucurie, care are misiunea de a vesti oamenilor tainele cele mari dumnezeiești. El nu mai poartă sabie de foc, ci crin de neântinată bucurie. El este foarte dulce la vedere și plin de dumnezeiască blândețe. Pentru aceasta a și fost ales și trimis de Dumnezeu la Fecioara din Nazaret să-i vestească taina cea mare a întrupării Domnului. Tot el a adus vestea zămislirii Maicii Domnului dumnezeieștilor ei părinți Ioachim și Ana. El a vestit în templu Sfântului Zaharia că soția lui va naște la bătrânețe pe Sfântul Ioan Botezătorul. El a dus vestea cea bună Anei, mama proorocului Samuil.
Sfântul Arhanghel Gavriil a dus la cer rugăciunea Fecioarei Maria când petrecea în templu. El i se arăta adesea și-i descoperea taine negrăite. Îi aducea hrană îngerească la Sfânta Sfintelor. El a auzit cel dintâi despre taina întrupării lui Hristos, mai înainte decât toți îngerii. El a rostit cel dintâi numele Preadulcelui Iisus. El a pus nume Sfântului Ioan Botezătorul. El a vestit păstorilor că în Betleem s-a născut Mesia. El a cântat cel dintâi Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bunăvoire! (Luca 2, 14). El a învățat pe păstori să cânte. El a descoperit magilor taina întrupării. El a liniștit pe Iosif când voia să lase pe Fecioara Maria. El i-a poruncit să fugă în Egipt cu Pruncul și iarăși să se întoarcă în Nazaret.
Sfântul Gavriil ocrotește pe fecioare, acoperă pe mame, păzește pe prunci, duce rugăciunile cele fierbinți la Dumnezeu și aduce înapoi împlinirea cererilor. El slujește tainelor celor mari și ajută la înmulțirea și mântuirea neamului omenesc.
Rugăciune de la Arhanghelul Gavriil
Doamne, Dumnezeule Stăpane, Iisuse Hristoase Mantuitorule, Sfinte Duh, Treime Sfantă, mulțămescu-Ți pentru bunătatea de a mă fi trecut cu bine încă o noapte, dăruindu-mi această nouă sfantă zi, spre a mă închina negrăitei Tale iubiri.
Slăvindu-Te îți mulțumesc încă, pentru mila-Ți cea nemăsurată, prin care Te-ai făcut ajutor și grijitor mie nelegiuitei tale slugi.
Doamne, nu Te mania pe mine ticălosul și nu mă pedepsi așa cum mi s-ar cuveni, pentru netrebniciile, neputințele și slăbiciunile mele, ci rogu-Te să mă îngăduiești încă în grija Ta, Doamne, să mă luminezi cu Lumina Ta Cea Blandă și Divină, să mă întărești prin Harul Duhului Sfant, ajutandu-mă să fiu tot mai plăcut Ție, de la o zi la alta pe dreapta cărare a credinței, întru smerită pocăință, spre mantuire.
Mă rog astfel, Doamne, pomenindu-i și pe toți ai mei: părinți, frați, surori, pe toate rudeniile cele după duh și după trup, pe prieteni și pe vrăjmași, pe săraci și pe sărmani, pe văduve și pe cei ce se află în neputințe, în griji, în nevoi, în rele și grele pătimiri, în robii, în temnițe și închisori, pe cei izgoniți pentru Tine și pentru dreapta credință ortodoxă și chiar pe cumpliții eretici, fiindcă sunt și ei tot robii Tăi.
Miluiește-i pe toți, Doamne, cercetează-i, întărește-i și degrabă mangaie-i cu puterea Ta.
Mantuiește Doamne, miluiește și ne iartă nouă tot ceea ce, ca niște oameni neputincioși, prin deșertăciunea minții, am greșit Ție, Doamne, și ne-am smintit și nebunește ne-am abătut către fapte necuvioase, depărtandu-ne de la calea izbăvirii.
Mantuiește Doamne, miluiește și luminează-i pe toți cei ce mă urăsc, mă dosădesc și mă asupresc, nelăsandu-i pe ei să piară pentru mine.
Rogu-mă dar, întoarce-ne iarăși la Locul cel Bun, Doamne, prin dumnezeiasca Ta iconomie.
Unește Doamne, cu una sfanta, apostoleasca și soborniceasca Ta Biserică pe cei ce s-au depărtat de la dreapta credință și care, întunecandu-se cu eresurile, se află intru pierzare.
Încă mă rog, Doamne, pentru cei adormiți și mutați de la noi, ca să se așeze întru ale Tale Cele bune, iertandu-li-se lor toată greșala cea de voie și cea fără de voie, săvarșită cu gandul, cu fapta sau cuvantul, în scurta lor trecere pe acest pămant.
Pomenește Doamne, întru mantuire pe toți cei adormiți întru nădejdea învierii și a vieții veșnice: bunicii, moșii și strămoșii noștri, părinți și frați ai noștri și dreptslăvitori creștini, care odihnesc aici și pretutindeni.
Sălășuiește-i și pe ei cu Sfinții Tăi, Doamne, acolo unde strălucește lumina feței Tale, iar pe noi miluiește-ne ca un bun și de oameni iubitor.
Poartă-ne nouă pașii, Doamne, pe cărări luminate de Tine și păzite de Sfinții Tăi Îngeri, iar din calea noastră izgonește-l pe Cel Viclean, cu toate înșelăciunile lui și pe vrăjmașii noștri, pe cei știuți și pe cei neștiuți, cu gandurile, cu faptele și cu vorbele lor rele, Doamne, ține-i cat mai departe de noi, iar pe noi ajută-ne să izbandim în cele ce Tu ne-ai randuit pe-acest pămant.
Pentru rugăciunile Preacuratei Tale Maici, ale Sfinților Tăi Îngeri, ale Preacuvioșilor Părinților noștri și ale tuturor Sfinților, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin.