zice Plesu:"Cred ca Biserica trebuie sa pastreze justa proportie între zel si deschidere....Da, am citit si pe Toma, si am parcurs o bibliografie „transconfesionala“: catolici, protestanti, istorici ai religiilor "
Sfântul Marcu Eugenicul, Mitropolitul Efesului (+1444) „Credința noastră este dreapta mărturisire a Părinților noștri. Cu ea, noi nădăjduim să ne înfățișăm înaintea Domnului și să primim iertarea păcatelor; iar fără de ea, nu știu ce fel de cuvioșie ne-ar putea izbăvi de chinul cel veșnic. Toți Dascălii, toate Sinoadele și toate dumnezeieștile Scripturi ne îndeamnă să fugim de cei ce cugetă în mod diferit și să ne îndepărtăm de împărtășirea cu ei.”
„Învățăturile dascălilor apuseni nici nu le cunosc, nici nu le primesc, încredințat fiind că sunt înșelătoare. În materie de credință ortodoxă nu există concesie. Distrugerea credinței obștești este pierzarea de obște a tuturor. Chestiunile credinței ortodoxe nu admit iconomia. Niciodată nu s-au îndreptat cele bisericești prin soluții de mijloc. Între lumină și întuneric poate cineva să spună că există ceva de mijloc, numit înserare sau amurg; dar intermediere între adevăr și minciună nu poate nimeni să gândească, oricât s-ar strădui. Mijloc de împăcare între adevăr și minciună nu există! În problemele de credință nu încape pogorământul și iconomia, deoarece pogorământul provoacă împuținarea credinței. Asta ar fi egal cu a spune: Taie-ți capul și du-te unde vrei.”
„Noi pentru nimic altceva nu ne-am despărțit de latini, decât pentru că sunt nu numai schismatici, dar și eretici. Pentru aceasta nu trebuie nicidecum să ne unim cu ei!”
„Acela care îl pomenește pe papă ca arhiereu ortodox
este vinovat și latino-cugetătorul trebuie considerat ca un trădător al credinței. Prin urmare, fugiți de ei, fraților, ca și de împărtășirea cu ei, pentru că unii ca aceștia sunt apostoli mincinoși, lucrători vicleni. Nu este altceva de mirare dacă și ispititorii lui Satana se preschimbă în îngeri ai dreptății, al căror sfârșit va fi după faptele lor.”
Sfântul Cuvios Mucenic Cosma Etolianul (+1779) ”Eu, creștinii mei, mi-am cheltuit viața studiind timp de cincizeci de ani, am citit și despre preoți și despre necredincioși, și despre atei și despre eretici, am cercetat adâncurile înțelepciunii. Toate credințele sunt mincinoase, calpe, toate sunt ale diavolului. Am înțeles și acest lucru adevărat, dumnezeiesc, ceresc, desăvârșit și pentru mine și pentru voi: numai credința creștinilor ortodocși bine- credincioși e bună și sfântă, ca să credem și să ne botezăm în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Aceasta v-o spun acum, la sfârșit, ca să vă bucurați și să vă veseliți de mii de ori, că v-ați învrednicit să fiți creștini ortodocși, și să plângeți și să vă tânguiți pentru cei necinstitori de Dumnezeu, necredincioși și eretici, care umblă în întuneric, în mâinile diavolului.Evreul îmi spune că Hristosul meu e un copil din flori și Preasfânta Fecioara a mea e o desfrânată, iar Sfânta Evanghelie îmi spune că acest lucru e de la diavolul. Mai am acum ochi să mă uit la evreu? Dacă un om mă ocărăște, îmi omoară mama, frații, copiii, după care îmi scoate ochii, ca și creștin am datoria să-l iert. Dar să-L ocărască ei pe Hristosul meu și pe Preacurata Fecioara a mea! Eu nu vreau să-i mai văd, dar domniile voastre cum vă rabdă inima și mai faceți afaceri și tocmeli cu evreii?
De ce v-am spus acestea, creștinii mei? Nu ca să-i omorâți pe evrei și să-i prigoniți, nu, ci ca să-i plângeți că L-au lăsat pe Dumnezeu și s-au dus cu diavolul. V-am spus ca să ne căim acum până mai avem vreme, ca să nu se întâmple să se mânie Dumnezeu pe voi si să ne lase din mâna Lui și să
pățim și noi ca evreii și chiar mai rău.”
Cucernicul Părinte Gheorghe Calciu: „Înțelege- rea ecumenică de unire și armonie a lumii este de fapt o formă a mișcărilor internaționaliste pe plan religios, în care se încearcă desființarea națiunilor, instituirea unor guverne mondiale, pe care nimeni nu le-a uns și care urmăresc doar gloria lor, buna lor viață și satisfacerea dorinței de a conduce popoarele. Ecumenismul acesta este în sine o acțiune diabolică și sunt de acord cu unii teologi greci care spun că ecumenismul este cea mai mare erezie a secolului nostru... Am sperat că România va fi următoarea țară care va ieși din ecumenism.” („Ziua” de București, 5 dec. 1998, pg.8)
Last edited by antiecumenism; 04.04.2014 at 15:04:53.
|