În această duminică, biserica ne amintește apropierea patimilor Mântuitorului nostru Iisus Hristos, de smerenia la care ne-a îndemnat mereu și de pocăința adevărată a Mariei Egipteanca, pocăință care ne poate face vrednici de a urma pe Hristos pe drumul Crucii spre Înviere.
La sfânta Liturghie se citesc două texte evanghelice: Marcu, capitolul 10, versetele 32-45 și Luca, capitolul 7, versetele 36-50.
În primul text evanghelic, înțelegem că Mântuitorul se pregătea pentru actul suprem al misiunii sale pământești, patima și moartea, dar în același timp îi pregătea și pe ucenicii Săi să poată rezista acestora. Ca dovadă că aveau nevoie de această întărire și pregătire este tocmai textul Sfintei Evanghelii; cererea celor doi frași de a sta foarte aproape de Domnul lor, arată că aveau încă a spori sufletește pentru a înțelege menirea lui Mesia, ai căror ucenici erau ei: El a venit printre oameni, Dumnezeu fiind, ca să-i slujească. A venit ca prin patima, moartea și Învierea Sa, să slujească la salvarea și mântuirea tuturor. A venit ca să învețe pe oameni că jertfa de sine și smerenia sunt cele ce stau la baza urcusului spre ceruri.
Al doilea text evanghelic, de la Luca 7, 36-50, este al cuvioasei Maria Egipteanca. Prezintă modelul de pocăință din Sfânta Scriptură pe care l-a urmat întocmai cuvioasa Maria Egipteanca: asemenea femeii păcătoase care a venit la Iisus, plângând și a uns picioarele Lui cu mir prețios și le-a șters cu părul său, așa și cuvioasa Maria Egipteanca a obținut iertarea păcatelor ei cele multe, căci mult a iubit pe Dumnezeu.
Pocăința celor două femei a devenit astăzi pildă pentru noi toți. A devenit îndemn și mărturie, că oricând, oriunde ne-am afla pe treapta păcătoșeniei, putem fi iertați, dacă iubim la fel de mult pe Dumnezeu.
Duminica a 5-a din Post (a Cuvioasei Maria Egipteanca)
În vremea aceea Iisus a luat la Sine iarăși pe cei doisprezece și a început să le spună cele ce aveau să I se întâmple: Iată, ne suim la Ierusalim și Fiul Omului va fi predat arhiereilor și cărturarilor; Îl vor osândi la moarte și-L vor da în mâna păgânilor; Îl vor batjocori, și-L vor scuipa, și-L vor biciui, și-L vor omorî, dar după trei zile va învia. Și au venit la El Iacov și Ioan, fiii lui Zevedeu, zicându-I: Învățătorule, voim să ne faci ceea ce vom cere de la Tine. Iar El le-a zis: Ce voiți să vă fac? Iar ei I-au zis: Dă-ne nouă să ședem unul de-a dreapta Ta și altul de-a stânga Ta, întru slava Ta. Dar Iisus le-a răspuns: Nu știți ce cereți! Puteți să beți paharul pe care îl beau Eu sau să vă botezați cu botezul cu care Mă botez Eu? Iar ei I-au zis: Putem. Și Iisus le-a zis: Paharul pe care Eu îl beau îl veți bea și cu botezul cu care Mă botez vă veți boteza, dar a ședea de-a dreapta Mea sau de-a stânga Mea nu este al Meu a da, ci celor pentru care s-a pregătit. Și, auzind, cei zece au început a se mânia pe Iacov și pe Ioan. Atunci Iisus, chemându-i la Sine, le-a zis: Știți că cei ce se socotesc cârmuitori ai neamurilor domnesc peste ele și cei mai mari ai lor le stăpânesc. Dar între voi nu trebuie să fie așa, ci care va vrea să fie mare între voi, să fie slujitor al vostru; și care va vrea să fie întâi între voi, să fie slugă tuturor. Că și Fiul Omului n-a venit ca să I se slujească, ci ca El să slujească și să-Și dea sufletul răscumpărare pentru mulți.