Vamile vazduhului sunt ceva care a reiesit de pe la parerea ca: dupa moarte, sufletul iese si vine cel rau si D-zeu. Sufletul isi ia zborul spre cer si are diferite intalniri "dubioase" (ori piedici de la cel rau ori incercari de la D-zeu). Mai era o conceptie ciudata, cum ca dupa moarte apar demoni si ne chinuie, dar daca suntem de-ai lui D-zeu, ingerii ne apara. Toate par ca niste chestii foarte abstracte, ca niste metafore extraordinare.(eu nu prea le cred)
MariaB spui ca rai, iad si Purgator sunt "metafore" omenesti. De acord, dar daca Purgatorul ar fi parte din una din celelalte doua? Asta e conceptia ortodoxa si nu e "acelasi ceva", pt ca exista o subliniere: BC spune ca Purgatorul e locul de unde sigur te cureti , iar Bo spune ca e situatia cand unul din iad(dar nu cu pacate asa grele) care (pt rugaciuni si absolvirea pacatelor prin munca) poate fi eliberat. Deci numai poate.
De aceea nu defineste BO vreun Purgator, caci spune ca este doar iertarea D-lui. Parca nu prea poti denumi "Cana" ceea ce este a sorbi.
Ai spus la pct 2 ca "sigur ca se poate". Dar cum, daca se zice ca e dupa moarte si ca e a celor care sunt siguri de mantuire(in final)? Daca ar fi ca la 2, atunci iarasi existenta denumirii "Purgator" nu mai are sens.(dar daca 2 ar fi, om accepta si denumirea asta, ca nu denumirile ar trebui sa ne desparta)
Dar ... poate ca undeva, la un pct, Bc si Bo vor fi una; sa speram ca vor solva diferentele si adevarul va iesi la iveala si, daca BC are ceva din Adevar in plus si se dovedeste ca e adevar, eu as accepta bucuros.
Cat despre argumente(1): raiul si iadul este pomenit clar si este recunoscut si in Traditie(aia apostolica). Dar Purgatorul?
|