Père Placide Deseille: Drumul meu către Ortodoxie – Abația cisterciană Bellefontaine (1942-1966)
11 Aprilie 2014
În iulie 1942, circumstanțe providențiale m-au condus într-o scurtă vizită la Abația de Bellefontaine, în Anjou [5]. Părintele Abate mă va întreba în mod foarte abrut chiar de la prima noastră discuție: «Când doriți să intrați?», făcând astfel, în mod cu totul straniu, o derogare de la obiceiul său de a încerca îndelung [pe cei chemați la monahism]. Surprins, dar nu descumpănit, i-am răspuns: «Cu cât mai curând, cu atât mai bine!» Am fost primit ca începător în luna septembrie a anului următor. Aveam pe atunci șaisprezece ani. Ca și benedictinii, cistercienii trapiști urmau Regula Sfântului Benedict, dar viața lor avea un caracter de simplitate și de austeritate mai marcat. La Trappe mă simțeam mai aproape de izvoarele vii ale monahismului, mai aproape de Evanghelie, așa cum Părinții Pustiului au vrut să-o transpună în viața lor.
foto : Abația Bellefontaine
Abatele mănăstirii, Dom Gabriel Sortais, era un bărbat de mare credință și de rugăciune. Nu oprise el într-o zi un incendiu, aruncându-și metanierul în flăcări? Energic și bun, riguros în asceza sa personală și știind să se arate exigent către ceilalți, se străduia, după exemplul Sfântului Bernard de Clairvaux, să se arate «tată și mamă» pentru călugării săi. Nu cred să fi citit prea mult din Părinții Bisericii, dar era foarte legat de tradiția monastică, întâlnindu-se cu duhul vechilor Părinți prin respectarea și practica concretă a Regulii.
La școala Părinților Bisericii și a tradiției monastice
Pentru formarea mea, Părintele Abate mă va încredința dascălului începătorilor, Părintele Emil, un călugăr tânăr care se pătrunsese de învățătura Sfântului Casian și care împărtășea începătorilor Regula Sfântului Benedict, făcându-le tâlcuirea ei plecând de la izvoare: Părinții Pustiei, Sfântul Pahomie și Sfântul Vasile. Puțin mai târziu, va trebui să citesc scrierile Sfântului Dorotei al Gazei și ale Sfântului Ioan Scărarul, care fuseseră, în vremea convertirii sale, principalele surse de inspirație ale Abatelui de Rancé, marele reformator al Abației de Trappe din secolul al XVII-lea. În timpul acestor ani de formare îi frecventam asiduu pe autorii cistercieni ai secolului al XII-lea, care conjugau în mod armonios tradiția spirituală augustiniană cu un origenism purificat și decantat de către Sfântul Grigorie de Nissa și Sfântul Maxim Mărturisitorul. Însă iubeam, de asemenea, și învățăturile Sfântului Ioan al Crucii din școala franceză a secolului al XVII-lea, unde se regăsește ceva din marele suflu al Părinților Bisericii și a unor autori iezuiți cum ar fi Părintele Lallemant și Părintele Surin, ghiduri practice și lucide pentru cine vrea să progreseze în viața spirituală.
Continuarea aici :
http://www.pemptousia.ro/2014/04/per...ine-1942-1966/