Citat:
În prealabil postat de ovidiu b.
Deci, se poate.
Nu vorbim de un caz particular, atunci intram în judecată. Apoi nu avem cum să stabilim dacă e albă sau neagră fără judecată, ci cum ne raportăm la ”judecată” e păcat sau nu.
De acord cu tine. Nu pomenim de revoltă, ci doar de cum ar trebui să ne raportăm la Sf. Liturghie. Adică stradania mea de mirean asta să fie, să mă străduiesc să fiu ”vrednic”, bineînțeles cu spovedanie și cu binecuvântarea duhovnicului.
|
Ovidiu, oamenii din parohii ascultă de preoții lor și e foarte bine că măcar mai ascultă de cineva. Nu cred că au habar prea mulți de "cearta colivarilor" sau alte ocazii cu care s-a pus pe tapet învățătura originală a Bisericii privitoare la Împărtășanie. De altfel, concluzia disputei amintite, validată sinodal, a dat dreptate ambelor tabere, dar o dreptate diferențiată calitativ, în sensul că cine se împărtășește des, în condiții canonice, foarte bine face iar cine se împărtășește mai rar face doar bine. Biserica nu obligă pe nimeni la zel înflăcărat și ascendent, însă stabilește condițiile minime care trebuiesc îndeplinite pentru ca enoriașii de pretutindeni să rămână, cât de cât, integrați în ea.
Iar credincioșii care se împărtășesc des nu trebuie nici să-i judece, nici să-i certe pe cei care se împărtășesc rar, ci să se bucure pentru ei că se împărtășesc totuși și se mențin ca mădulare vii în Trupul lui Hristos!